Elon Musk: Ο αλγόριθμος του Twitter πρέπει να γίνει ανοιχτού κώδικα

Θέλει να υπάρχει διαφάνεια για τον τρόπο που δουλεύει
15 Απριλίου 2022 20:06
Elon Musk: Ο αλγόριθμος του Twitter πρέπει να γίνει ανοιχτού κώδικα

Όπως σας ενημερώσαμε, λίγες ώρες μετά την επίσημη πρόταση του Elon Musk να εξαγοράσει ένα από τα μεγαλύτερα social media, το Twitter, ο επικεφαλής των Tesla και SpaceX παραβρέθηκε σε ένα TED συνέδριο. Εκεί μίλησε εκτενώς για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και για τα πλάνα του σχετικά με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αν πράγματι καταφέρει να το εξαγοράσει.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τις αλλαγές που έχει σκεφτεί, ο Musk τόνισε πως αρχικά θέλει να αλλάξει την πεποίθηση των χρηστών σχετικά με την πλατφόρμα, αναφέροντας:

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν τόσο την πραγματικότητα όσο και την αντίληψη ότι είναι σε θέση να μιλούν ελεύθερα, πάντα μέσα στα όρια του νόμου.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο Musk ανέφερε πως ο αλγόριθμος που φιλτράρει και προωθεί τα tweets στα feed των χρηστών θα πρέπει να γίνει ανοιχτού κώδικα, προσθέτοντας μάλιστα πως θα πρέπει να ανέβει στο GitHub, έτσι ώστε κάθε προγραμματιστής ή χρήστης να μπορεί να το επιθεωρήσει κάθε στιγμή.

Μάλιστα, είναι ενάντια στις παρεμβολές και στον υπερβολικό έλεγχο του περιεχομένου, επισημαίνοντας:

Οποιεσδήποτε αλλαγές στα tweets των ανθρώπων – είτε εάν τους δίνεται έμφαση είτε όχι – θα πρέπει να γίνονται εμφανής. Ο καθένας θα πρέπει να μπορεί να δει ότι έχει ληφθεί μια ενέργεια και ότι επομένως δεν υπάρχει κανένα είδος παρασκηνιακής χειραγώγησης, είτε αλγοριθμικά είτε χειροκίνητα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως o Musk συνόψισε τη φιλοσοφία του σχετικά με το moderation του περιεχομένου, δηλώνοντας:

Εάν έχεις αμφιβολίες, άφησε το διάλογο να υπάρχει…

Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ απρόθυμοι να διαγράψουμε πράγματα και να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις μόνιμες απαγορεύσεις. Νομίζω πως τα timeouts είναι καλύτερα από τα μόνιμα bans.

Ένα καλό σημάδι για το εάν υπάρχει ελευθερία λόγου είναι το εξής: Αν επιτρέπεται σε κάποιον που δεν σας αρέσει να πει κάτι που δεν σας αρέσει. Αν ισχύει αυτό, τότε έχουμε ελευθερία λόγου.