Πέντε χρόνια φυλακή για Αμερικανό hacker που βοηθούσε τη Βόρεια Κορέα

Με τεχνικές γνώσεις για τα κρυπτονομίσματα
14 Απριλίου 2022 12:18
Πέντε χρόνια φυλακή για Αμερικανό hacker που βοηθούσε τη Βόρεια Κορέα

Σε πέντε χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ένας Αμερικανός hacker και ειδικός σε θέματα που αφορούν τα κρυπτονομίσματα, ο οποίος πριν μερικά χρόνια βοήθησε τη Βόρεια Κορέα του Kim Jong-un να αποφύγει κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NBC News, ο λόγος γίνεται για τον Virgil Griffith, ο οποίος καταδικάστηκε αυτή την Τρίτη. Η ποινή σχετίζεται με τη συμμετοχή του σε μια εκδήλωση που εστίαζε στα κρυπτονομίσματα και η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ, τον Απρίλιο του 2019. Ο Griffith παρευρέθηκε ακόμη και μετά την άρνηση της άδειας ταξιδιού για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με την τεκμηρίωση των εισαγγελέων, ο Griffith βοήθησε τη Βόρεια Κορέα με την ανάπτυξη υποδομής και εξοπλισμού που έχει να κάνει με κρυπτονομίσματα. Συγχρόνως, κατηγορείται για διαβίβαση ευαίσθητων και εξαιρετικά τεχνικών πληροφοριών που θα επέτρεπαν την αποφυγή των κυρώσεων των ΗΠΑ στην χώρα, οι οποίες αξιοποιούν τα κλασικά χρηματοπιστωτικά συστήματα. Οι πληροφορίες αποκαλύφθηκαν από τον hacker σε μια ομάδα περίπου 100 συμμετεχόντων στην εκδήλωση Cryptocurrencurent 2019, στην οποία παρευρέθηκαν και στελέχη της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας.

Όπως επισημαίνεται, οι γνώσεις μεταβιβάστηκαν παρόλο που ο Griffith γνώριζε ότι "οι άμεσοι αποδέκτες τους έχουν θέσει μια πυρηνική και ιστορική απειλή εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών", κάτι που κάτι το σημαίνει ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Griffith παράκαμψε την απουσία ταξιδιωτικής άδειας μπαίνοντας στη Βόρεια Κορέα μέσω της Κίνας. Εκτός από την πενταετή ποινή φυλάκισης, ο Griffith θα κληθεί να πληρώσει και ένα πρόστιμο 100.000 δολαρίων.

Για την ιστορία, ο Griffith στο παρελθόν είχε δημιουργήσει το WikiScanner, ένα εργαλείο ευρετηρίου για τη Wikipedia, ενώ είχε δημοσιεύσει papers για την τεχνητή ζωή και τη θεωρία της ολοκληρωμένης πληροφορίας. Παράλληλα, είχε εργαστεί εκτενώς στην πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων Ethereum.