Μάθαμε το λόγο που οι Βίκινγκς εγκατέλειψαν μυστηριωδώς τη Γροιλανδία

Νέα μελέτη για τους σκληραγωγημένους Σκανδιναβούς
12 Απριλίου 2022 11:54
Μάθαμε το λόγο που οι Βίκινγκς εγκατέλειψαν μυστηριωδώς τη Γροιλανδία

Η νότια ακτή της Γροιλανδίας ήταν το δυτικό σύνορο των Βίκινγκς για σχεδόν τέσσερις αιώνες. Υποσχέσεις για πράσινους λόφους και γόνιμο έδαφος έκανε αρκετούς Σκανδιναβούς να μεταναστεύσουν εκεί στα τέλη του 10ου αιώνα και στην ακμή της, η αποικία μετρούσε χιλιάδες άτομα σε τρεις μεγάλους καταυλισμούς. Ακόμα και το όνομα της Γροιλανδίας (Greenland) ήταν προπαγάνδα από τον ιδρυτή των αποικιών Erik Thorvaldsson, ο οποίος ήθελε με την υπόσχεση της “πράσινης γης” να προσελκύσει αποίκους. Και ξαφνικά, όλα σταμάτησαν. Κανένα ιστορικό αρχείο για κάποια φυσική καταστροφή ή μάχη και μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα, οι Βίκινγκ δεν είχαν παρουσία στη Γροιλανδία.

Έως τώρα αποδίδαμε αυτήν τη μυστηριώδη εγκατάλειψη στο ακραίο κρύο που έφερε η αλλαγή του κλίματος, με μερικούς να πιστεύουν πως μπορεί να οφειλόταν ακόμα και σε κάποιον εισβολέα ή ακόμα και σε μειωμένες γεννήσεις. Ωστόσο μία νέα έρευνα αποδίδει την εγκατάλειψη της Γροιλανδίας στην ξηρασία.

Αναλύοντας δεδομένα θερμοκρασίας και βροχόπτωσης στο υπέδαφος κοντά σε ένα αγρόκτημα Σκανδιναβών, η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε πως υπήρξε μία ακραία μείωση στις καλοκαιρινές βροχές, κάτι που έκανε τη ζωή στη Γροιλανδία ολοένα και πιο δύσκολη.

Πριν από αυτή τη μελέτη δεν υπήρχαν δεδομένα από την πραγματική τοποθεσία των καταυλισμών των Βίκινγκ. Αυτό που ανακαλύψαμε είναι πως ενώ η θερμοκρασία άλλαξε ελάχιστα κατά τη διάρκεια της αποίκισης της νότιας Γροιλανδίας, το τοπίο έγινε σταδιακά πιο ξηρό.

Οι Βίκινγκς εκεί ζούσαν ήδη στα όρια με ελάχιστες σοδειές, εκτροφή ζώων σε ακραίες συνθήκες και συμπλήρωμα της τροφής τους από τον ωκεανό. Πιθανές καταρρεύσεις στην κοινωνική δομή, η τάση να κάνουν μικρότερες οικογένειες και η πτώση της αξίας των χαυλιόδοντων των θαλάσσιων ίππων τους οποίους εμπορεύονταν με του Δανούς (οι οποίοι πλέον εισήγαγαν χαυλιόδοντες ελεφάντων από αλλού), έκαναν αυτήν την εποχή της ξηρασίας πολύ πιο δύσκολη για να την αντέξουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.