Ο Elon Musk αποφάσισε να μην γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter

Ποιος όμως ο λόγος;
11 Απριλίου 2022 08:50
Ο Elon Musk αποφάσισε να μην γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter

Όπως σας ενημερώσαμε, στις αρχές του μήνα αποκαλύφθηκε πως ο Elon Musk εξαγόρασε σχεδόν το 10% του Twitter και έγινε έτσι ο μεγαλύτερος μέτοχος του social media. Μάλιστα, λίγα εικοσιτετράωρα μετά μάθαμε πως ο επικεφαλής των Tesla και SpaceX θα ενταχθεί και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, με τον ίδιο να προμηνύει “σημαντικές αλλαγές”.

Τώρα, η κατάσταση έρχεται να ανατραπεί, αφού ο CEO του Twitter, Parag Agrawal, αποκάλυψε πως ο Elon Musk αποφάσισε να μην γίνει τελικά μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ο Agrawal έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας το μήνυμα που μοιράστηκε με τους εργαζόμενους του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο ακολουθεί παρακάτω μεταφρασμένο στα ελληνικά:

Ο Elon Musk αποφάσισε να μη γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου μας. Ακολουθούν όσα μπορώ να μοιραστώ σχετικά με αυτό που συνέβη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και εγώ είχαμε πολλές συζητήσεις σχετικά με την ένταξη του Elon σε αυτό, συζητώντας το και με τον ίδιο. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που θα συνεργαζόμασταν και ξεκάθαροι για τους κινδύνους. Πιστεύαμε επίσης ότι το να έχουμε τον Elon ως καταπιστευματοδόχο της εταιρείας όπου αυτός, όπως όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, πρέπει να ενεργεί προς το συμφέρον της εταιρείας και όλων των μετόχων της, ήταν η καλύτερη πορεία που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε. Το διοικητικό συμβούλιο του πρόσφερε μια θέση.

Ανακοινώσαμε την Τρίτη ότι ο Elon θα ενταχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει έλεγχος ιστορικού και επίσημη αποδοχή. Ο διορισμός του Elon στο διοικητικό συμβούλιο επρόκειτο να τεθεί επίσημα σε ισχύ στις 4/9, ωστόσο ο Elon μάς αποκάλυψε το ίδιο πρωί ότι δε σκοπεύει πλέον να γίνει μέλος του συμβουλίου. Πιστεύω ότι αυτό είναι για το καλύτερο. Εκτιμούμε πάντα τις απόψεις των μετόχων μας είτε είναι στο Διοικητικό μας Συμβούλιο είτε όχι. Ο Elon είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός μας και θα παραμείνουμε ανοιχτοί στις συμβουλές του.

Θα υπάρξουν περισπασμοί στο μέλλον, αλλά οι στόχοι και οι προτεραιότητές μας παραμένουν αμετάβλητες. Οι αποφάσεις που παίρνουμε και το πώς θα τις εκτελούμε είναι στα χέρια μας, κανενός άλλου. Ας περιορίσουμε τον θόρυβο και ας μείνουμε συγκεντρωμένοι στη δουλειά και σε αυτό που χτίζουμε.

Σε αυτό το σημείο ίσως να αναρωτιέστε για ποιο λόγο πήρε αυτή την απόφαση ο Elon. Όπως επισημαίνει στο μήνυμά του ο Agrawal, για να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο θα έπρεπε να προηγηθεί ένα «έλεγχος ιστορικού», ενώ ο Elon θα έπρεπε έπειτα «να ενεργεί προς το συμφέρον της εταιρείας και όλων των μετόχων της». Ενδεχομένως αυτό να σήμαινε πως ο Elon δε θα μπορούσε να εκφράζεται ελεύθερα για τα θέματα του Twitter, το οποίο έχει κριτικάρει έντονα αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Από την άλλη, αν ο Elon διοριζόταν στο διοικητικό συμβούλιο, δε θα μπορούσε να αγοράσει πολλές περισσότερες μετοχές και το μερίδιό του θα έπρεπε να μη ξεπερνά το 14.9%. Εικάζεται, λοιπόν, πως ο Elon έχει στα σκαριά κάποια ακόμη μεγαλύτερη κίνηση, αφού ο ίδιος προέβη σε ένα αινιγματικό tweet αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον Agrawal, αναρτώντας ένα emoji που φαίνεται να συγκρατά το χαμόγελό του.