Ένας διαστρικός κομήτης χτύπησε τη Γη - Επιβεβαίωση από την Space Command των ΗΠΑ
Ένα αντικείμενο που προέρχεται από ένα άλλο αστρικό σύστημα, χτύπησε τη Γη το 2014. Όπως επιβεβαίωσε η Space Command των ΗΠΑ (USSC), ο μετεωρίτης εξερράγη όταν μπήκε στην ατμόσφαιρα, κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα και σκόρπισε τα διαστρικά του συντρίμμια στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Πρόκειται για το πρώτο γνωστό διαστρικό αντικείμενο που μπαίνει στο Ηλιακό σύστημα, καθώς προηγείται του γνωστού Oumuamua (2017).
Η πρώτη παρατήρηση έγινε από ερευνητές του Harvard το 2019, ωστόσο δε δημοσιεύτηκε ποτέ λόγω των εμποδίων που συνάντησαν από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία δεν αποδέσμευε δεδομένα τα οποία χαρακτηρίζονταν ως απόρρητα.
6/ “I had the pleasure of signing a memo with @ussfspoc’s Chief Scientist, Dr. Mozer, to confirm that a previously-detected interstellar object was indeed an interstellar object, a confirmation that assisted the broader astronomical community.” pic.twitter.com/PGlIOnCSrW
— U.S. Space Command (@US_SpaceCom) April 7, 2022
Ο μετεωρίτης υπολογίζεται πως ήταν μόλις μερικά μέτρα σε διάμετρο αλλά η “πύρινη μπάλα” που εξερράγη στις 8 Ιανουαρίου 2014 κοντά στη νήσο Manus, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων, αφού ξεπερνούσε σε ταχύτητα τα 210.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάτι που υποδείκνυε την διαστρική του προέλευση.
Ήταν πολύ γρήγορος και είπα “Θεέ μου, αυτός μπορεί να είναι διαστρικός μετεωρίτης". Κρυβόταν σε κοινή θέα. Δεν ήταν το θέμα ότι έπρεπε να ψάξουμε πολύ για να το βρούμε στη βάση δεδομένων, αλλά το ότι δεν είχε υπάρξει διαστρικό αντικείμενο μέχρι το 2017. Έτσι, κανείς δεν είχε λόγο να σκεφτεί πως υπάρχουν μετεωρίτες που προέρχονται έξω από το Ηλιακό σύστημα. Έχω ενθουσιαστεί μόνο στη σκέψη πως έχουμε διαστρικό υλικό που έφτασε στη Γη και ξέρουμε πού είναι. Ένα πράγμα που σκέφτομαι – και ήδη μιλάω με ανθρώπους για αυτό – είναι αν μπορούμε να ψάξουμε τον ωκεάνιο πυθμένα έξω από τις ακτές της Παπούα Νέα Γουινέα για να δούμε αν βρούμε θραύσματα. Θα ήταν μία τεράστια επιχείρηση, αλλά θα ψάξουμε σε ακραίο βάθος, επειδή η πιθανότητα να βρούμε ένα κομμάτι από διαστρικό υλικό δεν μπορεί να προσπεραστεί. Θα το συζητήσουμε εκτενώς με ειδικούς ωκεάνιων αποστολών από όλο τον κόσμο για να βρούμε τα θραύσματα. – Amir Siraj, Διευθυντής Μελετών Διαστρικών Αντικειμένων στο Galileo Project του Harvard University
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.