Νέες έρευνες βρήκαν την προέλευση του διαστρικού Oumuamua

Το πιο παράξενο αντικείμενο που έχουμε παρατηρήσει εδώ και χρόνια
21 Μαρτίου 2021 11:53
Νέες έρευνες βρήκαν την προέλευση του διαστρικού Oumuamua

Το 2017 παρατηρήσαμε για πρώτη φορά ένα διαστρικό επισκέπτη, ο οποίος μπήκε στο Ηλιακό μας σύστημα και έφυγε πριν καλά-καλά καταλάβουμε τι είναι. Το αντικείμενο το οποίο είχε σχήμα πούρου, ονομάστηκε Oumuamua, από τη χαβανέζική λέξη που σημαίνει αγγελιοφόρος. Η περαιτέρω έρευνα της τροχιάς του έδειξε πως προέρχεται από ένα άλλο πλανητικό σύστημα, γεγονός που το έκανε το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που παρατηρήσαμε ποτέ. Τι ήταν όμως;

Μερικοί ερευνητές, καθώς και ο αστρονόμος Avi Loeb, ισχυρίστηκαν πως πρόκειται για εξωγήινο σκάφος, ενώ άλλοι είπαν πως ήταν αστεροειδής ή διαστρικός κομήτης. Τώρα, δύο νέες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο American Geophysical Union προσφέρουν μία νέα θεωρία, πως ο Oumuamua είναι ουσιαστικά κομμάτι ενός μικρού πλανήτη σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα.

Μάλλον λύσαμε το μυστήριο της προέλευσης του Oumuamua και μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα κομμάτι ενός “exo-Pluto”, ενός πλανήτη-νάνου όπως ο δικός μας Πλούτωνας, απλά σε κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα. – Steven Desch, αστροφυσικός στο Arizona State University

Η θεωρία λέει πως πριν μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ένα διαστημικό αντικείμενο συγκρούστηκε με τον πλανήτη και από τη βίαιη σύγκρουση, το κομμάτι που ονομάσαμε Oumuamua πήρε το δρόμο του προς το ηλιακό μας σύστημα. Μόλις πλησίασε τον Ήλιο, αυξήθηκε η ταχύτητά του καθώς η ακτινοβολία του Ήλιου εξάτμιζε το παγωμένο σώμα του Oumuamua. Καθώς η σύσταση του Oumuamua είναι άγνωστη, οι επιστήμονες υπολόγισαν το είδος του πάγου το οποίο έπρεπε να μετατραπεί από στερεό σε αέριο, με ρυθμό που να εξηγεί το “rocket effect” που είδαμε στον Oumuamua, την ανεξήγητη επιτάχυνσή του δηλαδή. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα πως έχουμε να κάνουμε με παγωμένο άζωτο, όπως αυτό που συναντάμε στην επιφάνεια του Πλούτωνα ή στο δορυφόρο του Ποσειδώνα, Τρίτωνα.

 Καθώς λοιπόν πλησίαζε τον Ήλιο, ο Oumuamua άρχισε να χάνει παγωμένο άζωτο. Το αντικείμενο μπήκε στο Ηλιακό Σύστημα το 1995 – χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε τότε φυσικά – και έχασε το 95% της μάζας του καταλήγοντας στο σχήμα που διαπιστώσαμε το 2017. Όταν το παρατηρήσαμε για πρώτη φορά το 2017, ήδη απομακρυνόταν από τη Γη με ταχύτητα 315.431 χιλιομέτρων την ώρα, αφήνοντας μόλις μερικές εβδομάδες στους επιστήμονες για να το παρατηρήσουν. Πλέον, βρίσκεται πολύ μακριά και είναι πολύ σκοτεινό για να το παρατηρήσουμε με τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

Τις δύο έρευνες μπορείτε να τις βρείτε εδώ και εδώ.