Νέα στοιχεία για τον διαστρικό κομήτη που μας επισκέφθηκε

Οι διαστάσεις του κατέπληξαν τους επιστήμονες
21 Νοεμβρίου 2017 10:17
Νέα στοιχεία για τον διαστρικό κομήτη που μας επισκέφθηκε

Όταν έγινε η πρώτη παρατήρηση αυτού του διαστρικού σώματος στις 16 Οκτωβρίου, δε γνωρίζαμε και πολλά εκτός από ότι ήταν πιθανότατα κομήτης και προερχόταν εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Μετά από ενδελεχή έρευνα και σε συνεργασία με διάφορα παρατηρητήρια ανά τον κόσμο, οι αστρονόμοι κατέληξαν σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ο διαστρικός αυτός ταξιδιώτης αποδείχθηκε πως δεν είναι κομήτης αλλά αστεροειδής, το μήκος του πλησιάζει τα 400 μέτρα  με το πλάτος και το ύψος να μην ξεπερνούν τα 40. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε δει αστεροειδή με αυτό το ιδιαίτερο σχήμα κάτι που γεννά ερωτήματα για την προέλευση του. Το κοκκινωπό χρώμα του οφείλεται στην ακτινοβολία που έχει δεχτεί από κοσμικές ακτίνες τα εκατομμύρια χρόνια που περιπλανιέται στο διάστημα.

Τα τηλεσκόπια της Nasa, Hubble και Spitzer παρακολουθούν τον διαστρικό μετεωρίτη ονόματι Oumuamua που σημαίνει «ένας ταξιδιώτης από μακριά που φτάνει πρώτος» στα χαβανέζικα, καθώς αυτός κινείται μέσα στο ηλιακό μας σύστημα με ταχύτητα 38.3 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.