Νεός τύπος USB 3.1

Type C για αναστρέψιμη σύνδεση
19 Απριλίου 2014 15:00
Νεός τύπος USB 3.1

Σίγουρα θα σας έχει τύχει να προσπαθήσετε να εφαρμόσετε το USB καλώδιο σε κάποια συσκευή από την "ανάποδη" πλευρά. Οπότε θα χαρείτε ιδιαίτερα όταν μάθετε πως ο φορέας τυποποίησης των διαφόρων USB βυσμάτων, ανταποκρίθηκε επιτέλους στο κάλεσμα των καταναλωτών και σχεδίασαν το USB 3.1 Type C, το οποίο θα τελειοποιηθεί μέχρι τον Ιούλιο αυτού του έτους.

Το Type C βύσμα είναι παρόμοιο με το Lightning της Apple, καθώς είναι και αυτό αναστρέψιμο. Επίσης είναι ακριβώς ίδιο και στις 2 πλευρές του καλωδίου. Δεν υπάρχει πάνω και κάτω, ή λάθος τρόπος να το συνδέσεις, αφού έχει την πλακέτα ακριβώς στη μέση και καλύπτεται συμμετρικά και από τις δύο πλευρές. Όπως φαίνεται και στην εικόνα μοιάζει πολύ με το Micro-B βύσμα αν και είναι λίγο μικρότερο, μόλις 8.3mm στο πλάτος και 2.5mm στο ύψος. Αντίθετα με το Micro-B όμως το Type C δε χρειάζεται να χωριστεί στα δύο για να υποστηρίξει το USB 3.0 (όπως το Note 3). Φυσικά επειδή το USB 3.1 χρησιμοποιεί διαφορετικό τύπο βύσματος δε θα είναι μηχανικά συμβατό με τα τωρινά USB βύσματα και υποδοχές, αλλά θα υπάρξουν ανάλογοι προσαρμογείς.

Το νέο USB standard προσφέρει 10Gbps ταχύτητα, 5Gbps παραπάνω από αυτό που πρόσφερε το USB 3.0, το οποίο θεωρητικά σημαίνει πως μπορεί να μεταφέρει ένα video 4K στα 30fps. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι οι μικρότεροι χρόνοι φόρτισης καθώς υποστηρίζει 3 Α και 5 Α, μια μεγάλη βελτίωση από το 1.5 Α.

Tags: