Μία πολεμική σύγκρουση μπορεί να φέρει το τέλος του internet

Οι φόβοι του σαμποτάζ που μπορεί να μας γυρίσει στον προηγούμενο αιώνα
04 Απριλίου 2022 13:03
Μία πολεμική σύγκρουση μπορεί να φέρει το τέλος του internet

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Ναύαρχος Tony Radakin, προειδοποίησε πως η ολοένα αυξανόμενη υποβρύχια δραστηριότητα των Ρώσων απειλεί το παγκόσμιο σύστημα τηλεπικοινωνιών. Οι δηλώσεις του, αν και επικεντρώνονται στη Ρωσία, μας υπενθυμίζουν πως το internet βρίσκεται στο έλεος κάθε κακόβουλης χώρας που διαθέτει υποβρύχια. Τα υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν τα δεδομένα είναι το “πραγματικό σύστημα πληροφοριών του κόσμου” και κάθε απόπειρα πρόκλησης βλαβών σε αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Τουλάχιστον το 97% όλων των δεδομένων του internet περνάνε μέσα από αυτό το τεράστιο δίκτυο που ενώνει ακτές σε όλο τον κόσμο. Η τοποθέτηση αυτών των καλωδίων γίνεται από ειδικά σκάφη και συνήθως κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Έως σήμερα, υπάρχουν 1.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα καλωδίων στους πυθμένες των ωκεανών, με το μεγαλύτερο να συνδέει Ασία και Αμερική (AAG) μέσω 20.000 χιλιομέτρων. Ένα τυπικό καλώδιο αποτελείται από 200 οπτικές ίνες που μεταδίδουν 400Gb δεδομένων το δευτερόλεπτο και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Το σαμποτάζ των καλωδίων δεν απαιτεί ανεπτυγμένη τεχνολογία, αφού οι διαδρομές τους εντοπίζονται ακόμα και σε χάρτες ναυσιπλοΐας για να αποφύγουν τα σκάφη να τα κόψουν με τις άγκυρές τους. Τα περισσότερα ανήκουν σε εταιρίες και οργανισμούς και δεν υπάρχει ένας διεθνής ή ακόμα και εθνικός φορέας παρακολούθησής τους.

Μία συντονισμένη επίθεση, ακόμα κι αν δεν κόψει όλα τα καλώδια, θα μεταφέρει όλο τον όγκο δεδομένων σε αυτά που θα απομείνουν, μειώνοντας τις ταχύτητες ή ακόμα και κόβοντας την πρόσβαση στο internet. Το δορυφορικό internet δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει την απαιτούμενη ζήτηση. Ακόμα κι αν χρησιμοποιούσαμε κάθε δορυφόρο επικοινωνιών σε τροχιά γύρω από τη Γη, θα αναπλήρωνε μόλις το 7% των επικοινωνιών…μόνο των ΗΠΑ.

Το “τοπικό internet” θα υπήρχε ακόμα, αλλά όλες οι υπηρεσίες που βασίζονται σε data centers, ειδικά των μεγάλων εταιριών, θα κατέρρεαν. Τείνουμε να σκεφτόμαστε το internet ως πηγή διασκέδασης και πως μία κακόβουλη ενέργεια απλά θα μας έβγαζε από τη βόλεψή μας. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως μέσω του internet πραγματοποιούνται συναλλαγές $10 τρισεκατομμυρίων κάθε μέρα και οποιαδήποτε διατάραξη θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ακόμα και καταστρέφοντας το τραπεζικό σύστημα.