Αυτή είναι η πρώτη 100% κινέζικη κάρτα γραφικών – Χωρίς Nvidia ή AMD chip

Καταφθάνουν τα πρώτα μοντέλα της Moore Threads
01 Απριλίου 2022 17:58
Αυτή είναι η πρώτη 100% κινέζικη κάρτα γραφικών – Χωρίς Nvidia ή AMD chip

Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει εταιρίες από την Κίνα, όπως η Colorful, να καταφέρνουν να κάνουν αξιοσημείωτα βήματα ακόμη και στη Δύση, όσον αφορά τις κάρτες γραφικών. Τώρα, η Moore Threads που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2020 κατάφερε ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, αφού έγινε η πρώτη κινεζική εταιρία που κατασκευάζει τη δική της πλήρως εγχώρια κάρτα γραφικών, δηλαδή χωρίς να αξιοποιεί κάποιο Nvidia ή AMD chip.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το startup που εδρεύει στο Πεκίνο ανακοίνωσε δύο μοντέλα. Η πρώτη της πρόταση είναι η MTT S60 για desktops και workstations, ενώ η MTT S2000 είναι μια λύση για servers. Και οι δύο κάρτες γραφικών κάνουν χρήση 12nm GPUs που αξιοποιούν την ολοκαίνουργια MUSA αρχιτεκτονική.

Στο launch event που διοργάνωσε η εταιρία, παρουσιάστηκε ένα demo με την MTT S60 να τρέχει το League of Legends σε 1080p ανάλυση. Σίγουρα δεν είναι και το πιο απαιτητικό παιχνίδι, αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα της Moore Threads οι gamers θα μπορούν να απολαύσουν πληθώρα εμπειριών, με την MUSA αρχιτεκτονική να υποστηρίζει προηγμένες τεχνολογίες, όπως global illumination, spatiotemporal anti-aliasing, physical rendering, soft shadows, reflections, και volumetric light.

Παράλληλα, οι κάρτες της εταιρίας είναι ικανές να ανταπεξέλθουν και σε AI φόρτια εργασίας, μπορούν να χειριστούν physics υπολογισμούς και επεξεργασία βίντεο, με υποστήριξη για πολλά codecs, όπως το AV1.

Οι τεχνικές προδιαγραφές των δύο πρώτων καρτών γραφικών της Moore Threads:

Μοντέλο MTT S60 MTT S2000
Process 12nm 12nm
GPU cores 2,048 MUSA cores 4,096 MUSA cores
Perfromance 6 TFLOPS, 192 GPix / s fill rate 12 TFLOPS
VRAM 8GB LPGDDR4X 32GB
Form factor Single slot blower Single slot passive

Για την ιστορία, τα 6 Teraflops της MTT S60 είναι περίπου αντίστοιχα με την απόδοση που προσέφερε το Xbox One X το 2017 ή η Nvidia GeForce GTX 1070 το 2016. Επομένως, το κινεζικό startup φαίνεται να έχει αρκετό δρόμο να διανύσει, αλλά σίγουρα η προσθήκη ενός ακόμη παίκτη στην αγορά είναι αξιοσημείωτη.