Σύστημα παγκόσμιας έγκαιρης προειδοποίησης ετοιμάζουν τα Ηνωμένα Έθνη

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
24 Μαρτίου 2022 10:57
Σύστημα παγκόσμιας έγκαιρης προειδοποίησης ετοιμάζουν τα Ηνωμένα Έθνη

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο θα καλύψει όλο τον πλανήτη για να προστατευτεί η ανθρωπότητα από μετεωρολογικές καταστροφές. Το κόστος εκτιμάται στα $1.5 δισεκατομμύρια και θα είναι έτοιμο μέσα σε πέντε χρόνια. Το κόστος δεν είναι κάτι που απασχολεί τον Guterres, καθώς οι ζωές που χάνονται και τα χρήματα που δαπανούνται για την αποκατάσταση των καταστροφών είναι πολλά περισσότερα.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα επιδιώξουν μία νέα δράση για να διασφαλίσουν πως κάθε άνθρωπος στη Γη προστατεύεται από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα συστήματα θα καλύπτουν πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες, καταιγίδες και άλλα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, επιτρέποντας στους κατοίκους μιας περιοχής να γνωρίζουν την έλευσή τους εκ των προτέρων για να προστατευτούν και τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για να μειώσουν τις επιπτώσεις.

Ο αριθμός των καιρικών καταστροφών έχει πενταπλασιαστεί από το 1970 λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά τα βελτιωμένα συστήματα παρακολούθησης έχουν μειώσει τον αριθμό των ζωών που χάνονται κατά τρεις φορές για την ίδια περίοδο.