Η Google θα ενώσει Ευρώπη και Αφρική με νέο υποθαλάσσιο καλώδιο internet

Ένα εγχείρημα που έχει ήδη ξεκινήσει
20 Μαρτίου 2022 14:19
Η Google θα ενώσει Ευρώπη και Αφρική με νέο υποθαλάσσιο καλώδιο internet

Όπως ανακοίνωσε, η Google σκοπεύει να ενώσει την Αφρική με την Ευρώπη με το νέο της ‘Equiano’ υποθαλάσσιο καλώδιο internet.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, αυτό θα ξεκινά από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής και θα καταλήγει στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, με τα πρώτα υλικά να έχουν φτάσει ήδη στην πρωτεύουσα του Τόγκο. Το τεράστιο αυτό καλώδιο οπτικής ίνας θα είναι το πρώτο της Google που θα ενώνει τις δύο ηπείρους και αναμένεται να επιτρέψει σε εκατομμύρια ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίτκυο.

Το όλο project θα είναι ιδιαίτερο χρήσιμο για το Τόγκο, στο οποίο σύμφωνα με τα δεδομένα του DataReportal, περίπου το 74% των ανθρώπων δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μέσα απ’ το συγκεκριμένο καλώδιο η προσβασιμότητα στο internet αναμένεται να αυξηθεί κατά 20 φορές στην περιοχή.

Για την ιστορία, η Google ξεκίνησε τις αξιοσημείωτες επενδύσεις στο internet μέσα από υποθαλάσσια καλώδια πριν από περίπου μία δεκαετία, με ένα project που ενώνει την Ιαπωνία με την Καλιφόρνια. Από το 2010 μέχρι σήμερα, λοιπόν, η εταιρία έχει επενδύσει σε τουλάχιστον 19 τέτοια καλώδια, με το πιο πρόσφατο project της να ενώνει το δίκτυο της Βιρτζίνια με τη Γαλλία.

Φυσικά, πέρα από τη Google, και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν κάνει παρόμοιες επενδύσεις. Για παράδειγμα, το Meta έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να εγκαινιάσει δύο νέες υποθαλάσσιες συνδέσεις για το δίκτυό της μέχρι το 2027. Για την ιστορία, η Google, η Microsoft, η Amazon και η Meta ευθύνονται για την πλειοψηφία της κρίσιμης καλωδιακής υποδομής του διαδικτύου παγκοσμίως, όπως επισημαίνει το Wall Street Journal.