Ανακαλύφθηκε αρχαίο θαλάσσιο τέρας με δόντια σαν μαχαίρια (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Από την Ηώκαινο εποχή
20 Μαρτίου 2022 09:02
Ανακαλύφθηκε αρχαίο θαλάσσιο τέρας με δόντια σαν μαχαίρια (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στην έρημο Ocucaje του Περού ένα κρανίο ενός γιγαντιαίου θαλάσσιου αρπακτικού που θεωρούν πως είναι ο πρόγονος των σύγχρονων φαλαινών και δελφινιών. Έζησε στη δύση της εποχής των δεινοσαύρων, στην Ηώκαινο εποχή πριν 36 εκατομμύρια χρόνια και θεωρούν πως πρόκειται για ένα νέο είδος βασιλόσαυρου.

Ο “Ocucaje Predator” όπως ονομάστηκε προσωρινά, έχει κρανίο μήκους 1.2 μέτρων με δόντια σαν μαχαίρια, ενώ το συνολικό του μέγεθος υπολογίζεται περίπου στα 12 μέτρα. Η επίσημη ονομασία θα προκύψει όταν οι ερευνητές δημοσιεύσουν την επιστημονική περιγραφή του είδους σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Η έρημος Ocucaje ήταν παλαιότερα ο πυθμένας ενός αρχαίου ωκεανού. Ο βασιλόσαυρος κυριαρχούσε σε αυτά τα νερά με ένα σώμα που θύμιζε θαλάσσιο ερπετό αλλά με δύο τεράστια πτερύγια κοντά στο κεφάλι του. Αυτή η ομοιότητά του με ερπετό ήταν η αιτία του ονόματός του καθώς οι ερευνητές πίστευαν τότε πως πρόκειται για δεινόσαυρο. Πλέον οι επιστήμονες ξέρουν πως ο βασιλόσαυρος ήταν κητώδες, ένα θηλαστικό και ο πρόγονος των σημερινών δελφινιών και φαλαινών.

Οι πρώτοι πρόγονοι των φαλαινών ήταν θηλαστικά που ζούσαν στη στεριά και σταδιακά εξελίχθηκαν σε αμφίβια μέσα σε εκατομμύρια χρόνια. Περίπου 55 εκατομμύρια χρόνια πριν, 10 εκατομμύρια χρόνια δηλαδή μετά το μαζικό αφανισμό των δεινοσαύρων, εξελίχθηκαν σε αποκλειστικά θαλάσσιο είδος και έγιναν τα πρώτα θαλάσσια κήτη ή κητώδη. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 90 είδη κητωδών.