Αλλαγή του Facebook κλείδωσε δεκάδες χρήστες εκτός

Το Facebook Protect και το περίεργο e-mail
19 Μαρτίου 2022 13:01
Αλλαγή του Facebook κλείδωσε δεκάδες χρήστες εκτός

Στις αρχές του Μαρτίου διάφοροι χρήστες του Facebook έλαβαν ένα περίεργο e-mail, το οποίο ομολογουμένως έμοιαζε με κακόβουλο spam, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Your account requires advanced security from Facebook Protect”.

Τελικά, το email που στάλθηκε από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected] δεν ήταν spam, όπως ενδεχομένως να πίστευαν πολλοί χρήστες που το αγνόησαν και έτσι το Facebook ξεκίνησε να κλειδώνει τους λογαριασμούς όσων δεν ακολούθησαν τα απαραίτητα βήματα για να ενεργοποιήσουν το Facebook Protect.

Συγκεκριμένα, αναφορές από δεκάδες χρήστες ξεκίνησαν να έρχονται στην επιφάνεια μέσα από άλλα social media, αφού το Facebook έστειλε μήνυμα σε όσους χρήστες δεν ακολούθησαν τη διαδικασία, εξηγώντας τους τι πρέπει να κάνουν για να ανακτήσουν την πρόσβαση. Βέβαια, πολλοί αναφέρουν πως ο μηχανισμός ανάκτησης δε δουλεύει, ενώ υπάρχουν και παράπονα για προβλήματα με το σύστημα επαλήθευσης δύο βημάτων που στέλνει λάθος κωδικούς.

Το περίεργο e-mail που έλαβαν διάφοροι χρήστες του Facebook:

Τι ακριβώς είναι όμως το Facebook Protect; Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρίας, πρόκειται για ένα «πρόγραμμα ασφάλειας για ομάδες χρηστών που είναι πιο πιθανό να στοχεύσουν κακόβουλοι hackers, όπως είναι για παράδειγμα οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δημοσιογράφοι και τα στελέχη κυβερνήσεων.

Το Facebook Protect, λοιπόν, θέλει να διαβεβαιώσει πως οι λογαριασμοί αυτοί είναι προστατευμένοι με μεθόδους όπως το two-factor authentication (2FA). Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας πατώντας εδώ.

Τέλος, να σημειωθεί πως για την ώρα το Facebook δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη τοποθέτηση σχετικά με τα προβλήματα που ανέφεραν οι χρήστες. Αν, λοιπόν, σας ήρθε κάποιο τέτοιο e-mail καλό θα ήταν να το κοιτάξετε, όντας πάντα επιφυλακτικοί για την περίπτωση κάποιας phishing επίθεσης από παρόμοια spam μυνήματα.

Tags: