Ο ολοκαίνουργιος Ryzen 7 5800X3D της AMD δε θα μπορεί να γίνει overclock

Και αυτός είναι ο λόγος
18 Μαρτίου 2022 20:58
Ο ολοκαίνουργιος Ryzen 7 5800X3D της AMD δε θα μπορεί να γίνει overclock

Όπως σας ενημερώσαμε πριν μερικές ημέρες, η AMD σκοπεύει να φέρει στην αγορά επτά νέους επεξεργαστές εντός του Απριλίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Ryzen 7 5800X3D, τον οποίο η εταιρία χαρακτηρίζει ως τον «καλύτερο gaming επεξεργαστή του κόσμου».

Ωστόσο, μόλις αποκαλύφθηκε μια νέα λεπτομέρεια για το ολοκαίνουργιο αυτό μοντέλο, η οποία ενδέχεται να απογοητεύσει ορισμένους PC hardware enthusiasts. Συγκεκριμένα, ο 5800X3D δε θα μπορεί να γίνει overclock, αφού η AMD θα αποτρέπει το CPU frequency overclocking και την αυξομείωση του core voltage. Οι μελλοντικοί του κάτοχοι, λοιπόν, θα πρέπει να μείνουν ικανοποιημένοι με τα εργοστασιακά ρολόγια των 3.4GHz (base) και 4.5 GHz (boost).

Μιλώντας σε μια μετάδοση του HotHardware καναλιού, ο Robert Hallock, director του technical marketing της AMD, τόνισε:

Όπως ξέρει ο κόσμος, αυτός είναι ο πρώτος μας CPU με την 3D V-Cache τεχνολογία. Ο τρόπος που γίνεται το packaging αυτής της τεχνολογίας στον χώρο σημαίνει πως οι απαιτήσεις για την τάση και την συχνότητα είναι διαφορετικές απ’ αυτές που ίσως έχει συνηθίσει ο κόσμος. Για παράδειγμα, στα εξαρτήματα για desktops κυκλοφορούμε προϊόντα με εύρος που φτάνει τα 1.45V ή ακόμα και τα 1.5V σε boost. Αυτό δεν είναι όμως το όριο για την 3D V-Cache. Εκεί το όριο της τάσης κυμαίνεται περίπου στα 1.3V με 1.35V.

Βέβαια, παρόλο που η νέα αυτή τεχνολογία δεν τα πάει και τόσο καλά με τους υψηλούς χρονισμούς, η AMD σημειώνει πως ο 5800X3D είναι καλύτερη επιλογή για το gaming, αφού η παραπάνω cache φαίνεται πως βοηθά τρομερά τις επιδόσεις.

Για να φρεσκάρετε τη μνήμη σας, ο 5800X3D μοιάζει πολύ με το ήδη υπάρχων 5800X μοντέλο, έχοντας ομοίως 8 πυρήνες και 16 threads. Η μεγάλη του διαφορά ωστόσο είναι η εντυπωσιακή 3D V-cache τεχνολογία της AMD. Πρόκειται για τον πρώτο επεξεργαστή που χρησιμοποιεί stacked μνήμη μέσα στο package του, μια ιδέα που ήρθε στο τραπέζι από την Infinity Cache των Radeon RX 6000 GPUs. Συγκεκριμένα, θα έρχεται με τα 96MB L3 μνήμης, την ώρα που ο απλός 5800X έχει μόλις 32MB.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της AMD, λοιπόν, χάρη σε αυτή την προσθήκη και μόνο αναμένεται να προσφέρει 15% αυξημένη απόδοση ακόμη και σε σύγκριση με τον 5900X που έχει 12 πυρήνες και 24 threads. Το πώς μεταφράζεται αυτό σε framerates μένει να το δούμε, αλλά τα αρχικά benchmarks που είχαν δημοσιευτεί έδειχναν εφάμιλλη ή καλύτερη απόδοση από τον Intel Core i9 12900K.

Κάπως έτσι, λοιπόν, εξηγείται και η κατά 400Mhz μειωμένη βασική συχνότητα του επεξεργαστή σε σχέση με τον απλό Ryzen 7 5800X.

Παρακάτω θα βρείτε το προαναφερθέν σόου, στο οποίο το υψηλόβαθμο στέλεχος της AMD μιλά για διάφορα ακόμη θέματα.

Tags: