Η NASA ανοίγει ένα από τελευταία δείγματα Σελήνης που είχε αποθηκευτεί σε κενό αέρος (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Περίμενε την κατάλληλη στιγμή
13 Μαρτίου 2022 09:23
Η NASA ανοίγει ένα από τελευταία δείγματα Σελήνης που είχε αποθηκευτεί σε κενό αέρος (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι αποστολές Apollo έφεραν πίσω στη Γη 2.196 δείγματα πετρωμάτων από τη Σελήνη πριν μισό αιώνα. Ξέροντας πως η επιστήμη και η τεχνολογία θα εξελιχθούν μελλοντικά, κράτησε μερικά από αυτά τα δείγματα αποθηκευμένα και τώρα ήρθε η στιγμή να ανοίξει μερικά από τα τελευταία που έχουν απομείνει.

Συγκεκριμένα, το δείγμα υπ’αριθμόν 73001 συλλέχθηκε και αποθηκεύτηκε στη Σελήνη σε περιβάλλον κενού. Ήταν Δεκέμβριος του 1972 όταν οι αστροναύτες Eugene Cernan και Harisson Schmitt του Apollo 17 (της τελευταίας αποστολής Apollo) συνέλλεξαν το δείγμα σε σωλήνα μήκους 35 εκατοστών και διαμέτρου 4 εκατοστών, από το έδαφος της κοιλάδας Taurus-Littrow. Οι αστροναύτες έπειτα σφράγισαν σε κενό αέρος στη Σελήνη το δείγμα πριν επιστρέψουν στη Γη. Έπειτα ο σωλήνας αποθηκεύτηκε μέσα σε έναν εξωτερικό σωλήνα κενού σε ελεγχόμενο περιβάλλον ατμόσφαιρας στο Johnson Space Center της NASA.

Οι επιστήμονες της NASA ξεκίνησαν τώρα τη διαδικασία ανοίγματος του σωλήνα, κάτι το οποίο θα διαρκέσει εβδομάδες. Σκοπός είναι να εξαχθούν τυχόν αέρια ή πτητικές ενώσεις που μπορεί να υπάρχουν στο σωλήνα. Αν υπάρχουν θα είναι σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις και η ομάδα θα προσπαθήσει να τις αναλύσει χρησιμοποιώντας τεχνικές φασματογραφίας που έχουν γίνει εξαιρετικά ακριβείς τα τελευταία χρόνια.

Έπειτα, τα πετρώματα θα εξαχθούν και θα αναλυθούν από διαφορετικές ομάδες. Η τοποθεσία από την οποία συλλέχθηκαν τα δείγματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφού θεωρείται πως έχει συμβεί μία κατολίσθηση εκεί.

Δεν έχουμε βροχή στη Σελήνη. Οπότε δεν καταλαβαίνουμε πως δημιουργούνται κατολισθήσεις στη Σελήνη.

Από όλα τα δείγματα της Σελήνης, απομένουν μόνο τρία που παραμένουν ακόμα σφραγισμένα.

Αμφιβάλλω αν θα περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για να τα ανοίξουμε. Ειδικά όταν έρθουν τα δείγματα από την αποστολή Artemis, θα θέλουμε να κάνουμε μία απευθείας σύγκριση σε πραγματικό χρόνο μεταξύ αυτών και των παλιών δειγμάτων.