Τι σημαίνει η διακοπή ρεύματος στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ;

Σε φυσιολογικά επίπεδα η ραδιενέργεια έως τώρα
10 Μαρτίου 2022 10:08
Τι σημαίνει η διακοπή ρεύματος στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ;

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έμεινε χωρίς ηλεκτρισμό όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική εταιρία ενέργειας, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν τον έλεγχο των εγκαταστάσεων, ενώ περίπου 210 εργαζόμενοι παραμένουν στο χώρο.

Υπολογίζεται πως 20.000 χρησιμοποιημένες μονάδες πυρηνικών καυσίμων βρίσκονται στις δεξαμενές ψύξης των εγκαταστάσεων, οι οποίες πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ηλεκτρισμό. Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν πως αυξάνονται οι πιθανότητες διαρροής ραδιενέργειας, βάζοντας σε κίνδυνο τους εργαζομένους.

Ωστόσο ειδικοί του τομέα τονίζουν πως οι μονάδες των καυσίμων είναι πλέον 22 ετών και έχουν πλέον πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία από το παρελθόν, ενώ ίσως να χρειάζονται ακόμα και μήνες μέχρι να εξατμίσουν το νερό από τις δεξαμενές. Αλλά ακόμα και τότε, η φυσική ροή αέρα μπορεί να είναι αρκετή για να συνεχίσουν να ψύχονται.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εξέφρασε ανησυχία καθώς τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για να παρακολουθείται το πυρηνικό υλικό σταμάτησαν να μεταδίδουν δεδομένα από τις 8 Μαρτίου. Χωρίς αυτά, η IAEA δεν μπορεί να παρακολουθήσει την τοποθεσία του πυρηνικού υλικού, αυξάνοντας τις πιθανότητες να πέσει στα λάθος χέρια.

Προς το παρόν, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα.