Απεβίωσε ο συνεφευρέτης του Ethernet καλωδίου, David Boggs

Σε ηλικία 71 ετών
01 Μαρτίου 2022 16:55
Απεβίωσε ο συνεφευρέτης του Ethernet καλωδίου, David Boggs

Ο πρωτοπόρος ηλεκτρολόγος μηχανικός και επιστήμονας υπολογιστών, David Boggs απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών, όπως μεταδίδει η The New York Times. Ήταν γνωστός στο χώρο της τεχνολογίας και των υπολογιστών ως ο συνεφευρέτης του καλωδίου ethernet, που άλλαξε μια για πάντα τη μετάδοση δεδομένων μέσω internet, μαζί με τον Bob Metcalfe

Οι δυο τους ήταν μέλη του ερευνητικού εργαστηρίου Xerox PARC στο Palo Alto, το οποίο εφηύρε και ανέπτυξε αρκετή από την τεχνολογία των υπολογιστών που σήμερα θεωρούμε δεδομένη, όπως το γραφικό περιβάλλον, το ποντίκι και τον επεξεργαστή κειμένου

Οι Metcalfe και Boggs ξεκίνησαν να εργάζονται μαζί το 1973 και μέσα σε δύο περίπου χρόνια είχαν σχεδιάσει την πρώτη έκδοση του ethernet, ενός καλωδίου που μπορούσε να μεταδώσει δεδομένα με ταχύτητες 2.94 Mbps, κάτι εξωπραγματικό για την εποχή. 

"Ήταν ο τέλειος συνεργάτης μου. Εγώ ήμουν πιο πολύ ο concept artist και αυτός ήταν ο "φτιάχνω το hardware στο γκαράζ μου" τύπου μηχανικός" δήλωσε ο Metcalfe στη New York Times. 

Εκείνη την περίοδο υπήρχε το δίκτυο Arpanet που είχε σχεδιαστεί να συνδέει υπολογιστές σε μεγάλες αποστάσεις και θεωρείται ο προάγγελος του διαδικτύου που γνωρίζουμε σήμερα. To Ethernet ωστόσο χτυπούσε τον ανταγωνισμό για τις συνδέσεις μικρότερων αποστάσεων χάρη στην έξυπνη τεχνολογία των πακέτων. Αυτή η τεχνολογία επέτρεπε στα δεδομένα να σταλθούν ενσύρματα ή ασύρματα, και διασφάλιζε την λειτουργεία του ακόμη και εάν χανόντουσαν κάποια πακέτα στην πορεία. 

Έπειτα το Ethernet έγινε το στάνταρ πρωτόκολλο για τις ενσύρματες συσκευές στα '80s και η βασική τεχνολογία του χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του WiFi που πρωτοεμφανίστηκε στα '90s. 

Σχεδόν 50 χρόνια μετά πως γίνεται να μην υπήρξε ο διάδοχός του και να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα καθολικά; Η απάντηση που είχε δώσει ο Boggs ήταν αφοπλιστική: 

Φαίνεται πως το ethernet δουλεύει στην πράξη και όχι στη θεωρία. 

Tags: