Το σταθερό internet στην Ελλάδα είναι πιο γρήγορο από ποτέ – Στοιχεία Σεπτεμβρίου 2023

Αλλά υστερούμε ακόμη πολύ σε σχέση με το εξωτερικό
30 Οκτωβρίου 2023 10:09
Το σταθερό internet στην Ελλάδα είναι πιο γρήγορο από ποτέ – Στοιχεία Σεπτεμβρίου 2023

Νέα στοιχεία για το internet στην Ελλάδα, αλλά και σε διάφορες άλλες χώρες του κόσμου έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας η Ookla. Πρόκειται για την εταιρία που ευθύνεται για τη δημοφιλέστερη -με διαφορά- ιστοσελίδα δοκιμών ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο, το πασίγνωστο Speedtest. Κάθε φορά που κάποιος δοκιμάζει τη γραμμή του, η πλατφόρμα συγκεντρώνει και στατιστικά και έτσι έχει την πιο μεγάλη και αξιόπιστη βάση δεδομένων για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Global Index της Ookla, η μέση ταχύτητα internet στην Ελλάδα για τις σταθερές συνδέσεις βελτιώνεται διαρκώς τον τελευταίο χρόνο. Πλέον μετά την βουτιά του Αυγούστου, η μέση ταχύτητα στη χώρα μας ήταν πιο υψηλή από ποτέ τον Σεπτέμβριο του 2023. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως σκαρφαλώσαμε και θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Για την ακρίβεια συνέβη το αντίθετο, ενώ στο mobile internet η χώρα μας τα πάει περίφημα και είναι πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, στις σταθερές συνδέσεις δε συμβαδίζει με τις αυξήσεις που παρατηρούνται σε άλλες χώρες.

Έτσι, παρόλο που όντως το σταθερό internet στην Ελλάδα είναι πιο γρήγορο από ποτέ, ταυτόχρονα πέσαμε κάτω από το Top 100 παγκοσμίως, ενώ εδώ και μήνες κρατιόμασταν εντός λίστας έστω και στις χαμηλές θέσεις.

Ακολουθούν αναλυτικά τα τελευταία στατιστικά για το internet στην Ελλάδα.

Η μέση ταχύτητα για το σταθερό internet στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2023:

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα για τον Σεπτέμβριο του 2023, η μέση ταχύτητα πρόσβασης για το σταθερό Internet στην Ελλάδα ανέρχεται σε 45.87 Mbps για το Download και σε 8.57 Mbps για το Upload. Το latency ανέρχεται στα 12 ms.

Σε σχέση με το 2022 η αύξηση είναι σημαντική. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2022 η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα ανερχόταν σε μόλις 39.16 Mbps, με 6,19 Mbps upload και 14ms latency. Όπως φαίνεται, λοιπόν, πλέον οι περισσότεροι Έλληνες έχουν τουλάχιστον VDSL 50 Mbps γραμμή, αφού προς τα εκεί τείνει ο μέσος όρος. Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση ακόμη και σε σχέση με τις αρχές τις χρονιάς, αφού τον Ιανουάριο του 2023, ο μέσος όρος για τη χώρα μας ήταν 43.63 Mbps.

Πως συγκρίνεται το σταθερό internet στην Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο;

Όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη του Speedtest, η Ελλάδα είχε βρεθεί στη θέση 92 τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά από τότε έχουμε χάσει τον αγώνα σε σχέση με άλλες χώρες που αναβαθμίζουν τις υποδομές τους πολύ πιο γρήγορα. Πλέον η Ελλάδα κατέχει τη θέση 101. Ακριβώς πάνω μας βρίσκεται η Αρμενία, ο Μαυρίκιος στην Ανατολική Αφρική, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κροατία, το Καζακστάν και η Αλβανία στη θέση 95 αντίστοιχα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές ακόμη από τις χώρες που βρίσκονται κοντά μας στα charts.

Tags: