Η Ελλάδα ανήκε στη Βαλκανατολία, μία χαμένη ήπειρο 40 εκατομμυρίων ετών

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση της Ηώκαινου
26 Φεβρουαρίου 2022 11:08
Η Ελλάδα ανήκε στη Βαλκανατολία, μία χαμένη ήπειρο 40 εκατομμυρίων ετών

Πριν 40 εκατομμύρια χρόνια, υπήρχε μία ήπειρος που περιλάμβανε τη σημερινή Ελλάδα και αποτέλεσε τη γέφυρα για να αποικίσουν τα θηλαστικά της Ασίας τη Νότια Ευρώπη. Τοποθετημένη ανάμεσα σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία, η Βαλκανατολία όπως ονομάστηκε, έκανε την εμφάνισή της πριν 34 εκατομμύρια χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας έπεσε αποκαλύπτοντας το έδαφος.

Στο τέλος της Ηώκαινου, παρατηρήθηκε μία δραματική εξαφάνιση γηγενών θηλαστικών της δυτικής Ευρώπης καθώς θηλαστικά από την Ασία άρχισαν να επικρατούν. Πρόσφατες ανακαλύψεις στα Βαλκάνια όμως δείχνουν πως τα ασιατικά είδη ξεκίνησαν να έρχονται προς την Ευρώπη 5-10 εκατομμύρια χρόνια πριν το γεγονός του αφανισμού.

Τα γεωλογικά δεδομένα δείχνουν πως η Βαλκανατολία ήταν το πρώτο βήμα των ασιατικών θηλαστικών για να εισβάλουν στην Ευρώπη.

Πριν 50 εκατομμύρια χρόνια, η Βαλκανατολία ήταν ένα απομονωμένο αρχιπέλαγος. Έπειτα, ένας συνδυασμός τεκτονικής δραστηριότητας και η πτώση της στάθμης της θάλασσας λόγω σχηματισμού πάγου στην Ανταρκτική, σύνδεσε τη Βαλκανατολία με τη δυτική Ευρώπη, ανοίγοντας το δρόμο σε τρωκτικά και τετράποδα θηλαστικά από την Ασία να κινηθούν δυτικά.

Η ανάδυση της Βαλκανατολίας δεν έχει εξηγηθεί ακόμα πλήρως και οι ερευνητές τονίζουν πως βασίζονται μόνο στην ερμηνεία των απολιθωμάτων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Earth-Science Reviews.

Tags: