Η Apple λούζεται στο χρήμα από τις συνδρομές εφαρμογών

Τεράστια αύξηση από πέρυσι
26 Φεβρουαρίου 2022 09:11
Η Apple λούζεται στο χρήμα από τις συνδρομές εφαρμογών

Όταν ξεκίνησαν οι επί πληρωμή εφαρμογές στα κινητά, οι developers χρέωναν ένα ποσό για να την πουλήσουν στο χρήστη. Με τον καιρό κατάλαβαν πως αυτό δεν ήταν βιώσιμο επειδή έπρεπε να βρίσκουν διαρκώς νέους πελάτες για να παράγουν κέρδος και έτσι το συνδρομητικό μοντέλο επικράτησε. Σήμερα οι χρήστες το έχουν συνηθίσει αυτό και από αυτά που δείχνουν τα δεδομένα του SensorTower, τα χρήματα που ξοδεύουν σε συνδρομητικές εφαρμογές αυξάνονται διαρκώς.

Οι iOS χρήστες λοιπόν ξόδεψαν $13.5 δισεκατομμύρια σε συνδρομές για τις κορυφαίες 100 εφαρμογές (όχι games). Το ποσό αποτελεί μία τεράστια αύξηση σε σχέση με το 2020, της τάξης του 31%. Δεδομένου μάλιστα του ότι υπάρχουν περισσότερες από 100 συνδρομητικές εφαρμογές, το ποσό αυτό είναι σίγουρα πολύ υψηλότερο.

Και στο Android υπήρξε αύξηση, αλλά με σημαντικά λιγότερα χρήματα. Από τα $2.7 δις του 2020, τα έσοδα έφτασαν τα $4.8 δις το 2021.

Αν δει κανείς τα νούμερα, είναι εύκολο να φανταστεί γιατί η Apple δε θέλει να επιτρέψει την υποστήριξη πληρωμής τρίτων στο λογισμικό της, μιας και η ίδια έχει μερίδιο 30% από όλες τις in-app πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων και των συνδρομών. Η Ολλανδία έχει ήδη επιβάλλει πρόστιμα $28 εκατομμυρίων στην Apple για μη συμμόρφωση σε αυτό το θέμα, αλλά όπως σας δείχνουν τα νούμερα, τα $28 εκατομμύρια είναι μία σταγόνα στον ωκεανό του 30% των $13.5 δισεκατομμυρίων.