Μπορούν οι ΗΠΑ να "στραγγαλίσουν" τεχνολογικά τη Ρωσία;

Θα γίνει η Ρωσία η νέα Huawei;
24 Φεβρουαρίου 2022 10:47
Μπορούν οι ΗΠΑ να "στραγγαλίσουν" τεχνολογικά τη Ρωσία;

ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιαπωνία και Αυστραλία έχουν ήδη αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Πέρα από οικονομικές όμως, ποια άλλη μορφή μπορούν να έχουν αυτές οι κυρώσεις και πώς θα επηρεάσουν τη Ρωσία; Στον τεχνολογικό τομέα, οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη δύναμη και ασκούν τεράστια επιρροή στους διεθνείς προμηθευτές ηλεκτρονικών και ημιαγωγών, όπως απέδειξαν περίτρανα με τα μέτρα απέναντι στην Huawei.

Ο Πρόεδρος Biden θα μπορούσε, όπως αναφέρει το Reuters, να επεκτείνει τη λίστα αγαθών τα οποία χρειάζονται άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση πριν καταλήξουν στη Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορούν τότε να αρνηθούν αυτές τις άδειες.

Τα μέτρα περιλαμβάνονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο κυρώσεων σε εξαγωγές με σκοπό να πληγεί η οικονομία της Ρωσίας, συμπεριλαμβάνοντας τα πάντα από λέιζερ μέχρι τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και καταναλωτικά ηλεκτρονικά.

Ο έλεγχος των εξαγωγών είναι πολύ αποτελεσματικός επειδή μιλάμε για κρίσιμες τεχνολογίες που η Ρωσία χρειάζεται για να εξελίξει την οικονομία της. Οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες μαζί με ένα μεγάλο αριθμό άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο, να εφαρμόσουν τα μέτρα ελέγχου εξαγωγών. Ο στόχος είναι να υποβαθμίσουμε την ικανότητα της Ρωσίας να διαθέτει βιομηχανική παραγωγή σε τομείς-κλειδιά. Τα μέτρα στοχεύουν τη βιομηχανική παραγωγή και τους τομείς υψηλής τεχνολογίας.

Τα μέτρα αυτά δείχνουν την εξουσία που έχουν οι ΗΠΑ στον παγκόσμιο τεχνολογικό παραγωγικό ιστό, όπως άλλωστε μας δίδαξε και η ιστορία με την Huawei. Κάθε τι που χρησιμοποιεί αμερικανική τεχνολογία, έστω και ένα μέρος ενός προϊόντος, hardware ή software, θα πρέπει να εξασφαλίσει την άδεια των αμερικανικών αρχών πριν φτάσει στη Ρωσία.

Η Ιαπωνία δήλωσε πως θα συμμετέχει στην τακτική των Αμερικανών και μένει να δούμε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.