Ιός που σβήνει δεδομένα χτυπάει ουκρανικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις

Η εποχή του υβριδικού πολέμου
24 Φεβρουαρίου 2022 09:28
Ιός που σβήνει δεδομένα χτυπάει ουκρανικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται στην ανατολική Ουκρανία και αεροπορικές επιδρομές πλήττουν στόχους σε όλη τη χώρα, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις έρχεται να ενταχθεί και ο κυβερνοπόλεμος. Ένα νέο καταστροφικό λογισμικό εντοπίστηκε στην Ουκρανία, έχοντας χτυπήσει εκατοντάδες υπολογιστές κρατικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων. ΄

Όπως αποκαλύπτουν ερευνητές της ESET, το λογισμικό είχε εγκατασταθεί κρυφά τον προηγούμενο μήνα και παρέμενε ανενεργό και φαίνεται πως απέφευγε τους ελέγχους των antivirus χρησιμοποιώντας ένα πιστοποιητικό από μία κυπριακή εταιρία ονόματι Hermetica Digital Ltd. Όταν ενεργοποιήθηκε, διέγραψε όλα τα δεδομένα από τους υπολογιστές στους οποίους είχε εγκατασταθεί. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς στα σίγουρα από πού προήλθε αυτή η επίθεση, η λογική όμως λέει από τη Ρωσία στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου. Η Ρωσία αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Εκπρόσωπος της Symantec ανέφερε πως εκτός από την Ουκρανία, εντοπίστηκε το ίδιο λογισμικό σε Λετονία και Λιθουανία. Πέρα από αυτό το λογισμικό, DDoS επιθέσεις χτυπούν διαρκώς κυβερνητικές ιστοσελίδες, το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Βουλή της Ουκρανίας.