Το Facebook έχει χάσει πολλά, πολλά δισεκατομμύρια απ’ όταν μετονομάστηκε σε Meta

Συνεχίζει καθοδικά η μετοχή της εταιρίας
22 Φεβρουαρίου 2022 17:18
Το Facebook έχει χάσει πολλά, πολλά δισεκατομμύρια απ’ όταν μετονομάστηκε σε Meta

Έχουν περάσει περίπου πέντε μήνες απ’ όταν το Facebook αποφάσισε να μετονομαστεί σε Meta, οι οποίοι εν τέλει αποδείχθηκαν αρκετά δύσκολοι για την εταιρία.

Συγκεκριμένα, στις αρχές του Φεβρουαρίου σας ενημερώσαμε πως για πρώτη στην ιστορία του το μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψε απώλεια στους καθημερινά ενεργούς του χρήστες, με την μετοχή του να κατρακυλά κατά 20%. Λίγες ημέρες μετά, σάλο προκάλεσε η σκληρή στάση της εταιρίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλώντας μέχρι και πως μπορεί να αποσύρει τις πλατφόρμες της από τις χώρες της γηραιάς ηπείρου. Αυτό βύθισε ακόμη περισσότερο την μετοχή της, με στελέχη της να σπεύδουν να διευκρινίσουν πως δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο λίγο μετά.

Τώρα ένα ακόμη χτύπημα ήρθε πριν μερικά εικοσιτετράωρα, αφού η Google προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στην ιδιωτικότητα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Apple, με νέους περιορισμούς στην ανίχνευση της δραστηριότητας των χρηστών από εφαρμογές στις Android συσκευές.

Κάπως έτσι, λοιπόν, η κατρακύλα έχει συνεχιστεί στο χρηματιστήριο για το Facebook, αφού η τιμή του στο NASDAQ άγγιξε σήμερα τα $201.61. Πρόκειται για τη νέα χαμηλότερη τιμή εδώ και 52 εβδομάδες. Η τεράστια αυτή βουτιά από την τιμή ρεκόρ των $384.33 που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 σημαίνει πως μέσα στους τελευταίους έξι μήνες το Facebook έχει χάσει περίπου $ 500 δισεκατομμύρια όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση αγοράς.

Για να αντιληφθείτε πόσο μεγάλη είναι η βουτιά, η εμπορική αξία της εταιρίας τον Σεπτέμβριο είχε αγγίξει το $1 τρις και πιο συγκεκριμένα τα 1.078 τρισεκατομμύρια. Σήμερα, η αξία της ανέρχεται σε $560,97 δισεκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει πως είναι σχεδόν η μισή.

Φυσικά θα ήταν άδικο να αποδοθεί η μεγάλη αυτή απώλεια μόνο στην αλλαγή του ονόματος σε Meta. Σαφώς το Facebook είχε και έχει πολλά εμπόδια να υπερβεί, όπως οι παραπάνω προκλήσεις ή η κυριαρχία του TikTok, αλλά φαίνεται πως η νέα του κατεύθυνση στο metaverse δεν εμπνέει και τρομερή εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Το επόμενα βήματα της εταιρίας του Mark Zuckerberg σίγουρα θα είναι κρίσιμα.