Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Facebook έχασε χρήστες – Βούλιαξε η μετοχή του

Σφοδρή η αντίδραση των αγορών
03 Φεβρουαρίου 2022 12:52
Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Facebook έχασε χρήστες – Βούλιαξε η μετοχή του

Από τη δημιουργία του τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι και σήμερα, το Facebook κατέγραφε κάθε τρίμηνο αύξηση της ενεργής του βάσης χρηστών. Τώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψε πως ο αριθμός των καθημερινά ενεργών χρηστών του μειώθηκε παγκοσμίως το τελευταίο τρίμηνο.

Αναλυτικότερα, το Meta -το νέο όνομα της μητρικής εταιρίας του Mark Zuckerberg στην οποία ανήκει το Facebook, το Instagram κ.α.- αποκάλυψε πριν μερικές ώρες τα οικονομικά του αποτελέσματα, κάνοντας συγχρόνως γνωστό πως και η ανάπτυξή του στον τομέα των διαφημίσεων γνώρισε και αυτή φρένο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της εταιρίας να βουλιάξει, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 20%, πέφτοντας από τα $323 που έκλεισε χθες στα $258 στο pre-market.

Η αξιοσημείωτη αυτή βουτιά είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφούν περίπου $200 εκατομμύρια από την συνολική αξία της εταιρίας. Αυτό δείχνει πως το όλο rebranding και η έμφαση στο metaverse δεν αποπροσανατόλισαν τους επενδυτές από τα βασικά προβλήματα της πλατφόρμας:

Η αύξηση των χρηστών στο Facebook, στο Instagram και στο WhatsApp ήταν ουσιαστικά ‘φλατ’ το τελευταίο τρίμηνο και μάλιστα το Facebook αυτό καθ’ αυτό έχασε 1 εκατομμύριο καθημερινούς χρήστες στη Βόρεια Αμερική, δηλαδή στην περιοχή όπου κερδίζει τα περισσότερα χρήματα μέσω διαφημίσεων. Αυτή η πτώση οδήγησε και στη συνολική μείωση των καθημερινών χρηστών του Facebook παγκοσμίως, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της πλατφόρμας.

 

Αν θέλετε συγκεκριμένα νούμερα, το Facebook είχε το τελευταίο τρίμηνο 1.929 δισεκατομμύρια καθημερινά ενεργούς χρήστες, σε σύγκριση με τα 1.93 δισεκατομμύρια που κατέγραψε το ακριβώς προηγούμενο τρίμηνο. Τα στατιστικά για το Instagram δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά συνολικά φαίνεται πως η κυριαρχία του Tik-Tok την τελευταία περίοδο, έχει προκαλέσει μπελάδες για τον Zuckerberg.

Παρακάτω θα βρείτε ένα δημόσιο σχόλιο από πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook, το οποίο επισημαίνει πως η εταιρία έχει πραγματικά ένα δύσκολο έργο μπροστά της.