Πόσες μαύρες τρύπες υπάρχουν στο σύμπαν; Δεν το χωρά ο νου σας

Αποτελούν το 1% της κανονικής μάζας
21 Φεβρουαρίου 2022 11:21
Πόσες μαύρες τρύπες υπάρχουν στο σύμπαν; Δεν το χωρά ο νου σας

Αφού δεν μπορούμε να δούμε τις μαύρες τρύπες, είναι δύσκολο να ξέρουμε πόσες υπάρχουν εκεί έξω. Ωστόσο μπορούμε να υπολογίσουμε. Οι μαύρες τρύπες προέρχονται από την κατάρρευση μεγάλων άστρων και μία νέα μελέτη εκτιμά πώς σχηματίστηκαν και εξελίχτηκαν αυτά τα άστρα για να προβλέψει τον πληθυσμό των μαύρων τρυπών στο σύμπαν.

Ο αριθμός δε χωρά εύκολα στον ανθρώπινο νου. Μιλάμε για 40 πεντάκις εκατομμύρια ή 40.000.000.000.000.000.000 μαύρες τρύπες, οι οποίες μάλιστα αποτελούν το 1% όλης της κανονικής ύλης στο παρατηρήσιμο σύμπαν.

Ο υπολογισμός συμπεριλάμβανε μόνο τις μαύρες τρύπες που προήλθαν από την εξέλιξη μονών ή διπλών αστέρων, καθώς και τη συγχώνευση μαύρων τρυπών με βάση δεδομένα βαρυτικών κυμάτων. Έτσι υπολόγισαν το ρυθμό γεννήσεων των μαύρων τρυπών μεταξύ 5 και 160 φορές τη μάζα του Ήλιου στη διάρκεια ζωής του σύμπαντος. Ο ρυθμός αυτός δείχνει πως πρέπει να υπάρχουν 40 πεντάκις εκατομμύρια μαύρες τρύπες διασκορπισμένες στο παρατηρήσιμο σύμπαν σήμερα, με τις περισσότερες να προέρχονται από συγχωνεύσεις διπλών αστέρων.

Ο καινοτόμος χαρακτήρας αυτής της δουλειάς είναι στο συνδυασμό ενός λεπτομερούς μοντέλου αστρικής εξέλιξης με ανεπτυγμένες θεωρίες για το σχηματισμό άστρων σε ξεχωριστούς γαλαξίες. Αυτός είναι ένας από τους πρώτους και πιο στιβαρούς υπολογισμούς της μάζας των μαύρων τρυπών σε όλη την κοσμική ιστορία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal.