Οι αετοί πάσχουν από χρόνια δηλητηρίαση μολύβδου

Ανησυχητικά τα ευρήματα νέας έρευνας
19 Φεβρουαρίου 2022 10:01
Οι αετοί πάσχουν από χρόνια δηλητηρίαση μολύβδου

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει υψηλά ποσοστά χρόνιας δηλητηρίασης των αετών από μόλυβδο, ο οποίος προέρχεται από τους κυνηγούς. Συγκεκριμένα, η έρευνα παρακολούθησε καραφλούς αετούς και χρυσαετούς από το 2010 έως το 2018 στις ΗΠΑ και διαπίστωσε πως τρώγοντας τα θηράματα που άφηναν πίσω οι κυνηγοί, οι αετοί κατανάλωναν και τα θραύσματα μολύβδου από τα σκάγια.

Κάθε φορά που μία σφαίρα μολύβδου χτυπάει ένα ελάφι, σπάει σε πολλά, πολλά κομμάτια. Χρειάζεται μόνο ένα μικρό κομμάτι στο μέγεθος της κεφαλής μίας καρφίτσας για να σκοτώσει έναν αετό. – Todd Katzner, βιολόγος άγριας ζωής, US Geological Survey

Εξετάζοντας το αίμα, τα κόκκαλα, το συκώτι και τα φτερά 1.200 αετών σε 38 πολιτείες, σχεδόν το 50% των αετών είχαν σημάδια μολυβδίασης. Τα πτηνά με μολυβδίαση εμφανίζουν αδυναμία στην πτήση, σπασμούς και παράλυση. Μάλιστα υπολογίζεται πως η μολυβδίαση μείωσε την αύξηση του ετήσιου πληθυσμού των αετών κατά 4%.

Σε μία 20ετή περίοδο, μιλάμε για πολλές, πολλές χιλιάδες αετών που αφαιρούνται από τον πληθυσμό. Ο ρόλος του μολύβδου είναι μεγαλύτερος για τους χρυσαετούς επειδή οι πληθυσμοί τους είναι πολύ μικρότεροι και κινδυνεύουν περισσότερο.

Η μολυβδίαση στους αετούς ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά για πρώτη φορά κατάφεραν οι ερευνητές να ποσοτικοποιήσουν την επικινδυνότητα και τη διασπορά της μολυβδίασης στους αετούς των ΗΠΑ και να διαπιστώσουν πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι.

Οι ερευνητές καλούν τους κυνηγούς να “αλλάξουν εθελοντικά τις σφαίρες τους με αυτές που δεν περιέχουν μόλυβδο, τώρα που ξέρουν ότι δηλητηριάζουν αετούς”. Σε μερικές πολιτείες μάλιστα υπάρχει ήδη νομοθεσία που απαγορεύει τη χρήση σφαιρών με μόλυβδο και προωθούνται εναλλακτικές όπως οι σφαίρες χαλκού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science.

Tags: