Αυτός είναι ο πρώτος τετραπλός αστεροειδής που έχουμε ανακαλύψει (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)  

Η Elektra με 3 δορυφόρους

Αυτός είναι ο πρώτος τετραπλός αστεροειδής που έχουμε ανακαλύψει (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας αστεροειδής που έχει ανακαλυφθεί από τον 19ο αιώνα, μόλις τώρα καταλάβαμε πως είναι ο πρώτος τετραπλός αστεροειδής που έχουμε ανακαλύψει. Οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το όργανο SPHERE του European Southern Observatory’s Very Large Telescope, βρήκαν πως ο αστεροειδής 130 Elektra ή σκέτο Elektra για συντομία περιβάλλεται από τρεις δορυφόρους.

Η ίδια η Elektra έχει διάμετρο 260 χιλιόμετρα και ανακαλύφθηκε το 1873 στη ζώνη αστεροειδών ανάμεσα στο Δία και τον Άρη. Ο πρώτος δορυφόρος S/2003 (130) 1 ανακαλύφθηκε 130 χρόνια αργότερα, το 2003. Έχει διάμετρο 6 χιλιομέτρων και βρίσκεται σε μέση τροχιά 1.300 χιλιομέτρων από την Elektra. Ο δεύτερος S/2014 (130) 1, ανακαλύφθηκε το 2014, έχει διάμετρο 2 χιλιομέτρων και τροχιά 500 χιλιομέτρων.

Ο τρίτος δορυφόρος ανακαλύφθηκε πρόσφατα και ονομάζεται S/2014 (130) 2, έχει διάμετρο μόλις 1.6 χιλιομέτρων και η τροχιακή του απόσταση κυμαίνεται στα 340 χιλιόμετρα. Η αναγνώριση δορυφόρων αστεροειδών είναι αρκετά δύσκολη επειδή είναι αρκετά πιο σκοτεινοί και αχνοί από τον ίδιο τον αστεροειδή. Για παράδειγμα, ο τρίτος δορυφόρος είναι 15.000 φορές πιο αχνός από την Elektra.

Η ανακάλυψη του πρώτου τετραπλού συστήματος αστεροειδούς ανοίγει το δρόμο για να καταλάβουμε τους μηχανισμούς του σχηματισμού αυτών των δορυφόρων.

Επιπλέον, οι νέες τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν για την ανακάλυψη όχι μόνο νέων αστεροειδών, αλλά και ανακάλυψη περισσότερων δορυφόρων γνωστών αστεροειδών που δεν έχουμε παρατηρήσει ως τώρα.

Ροη ειδησεων