Κίνδυνος να "σπάσουν" χιλιάδες ιστοσελίδες όταν οι Chrome και Firefox φτάσουν τα... "100"

Επιπτώσεις σαν το "Y2K' bug εικάζουν διάφορες πηγές
17 Φεβρουαρίου 2022 14:49
Κίνδυνος να "σπάσουν" χιλιάδες ιστοσελίδες όταν οι Chrome και Firefox φτάσουν τα... "100"

Ένα bug που μπορεί να αποβεί ολέθριο για χιλιάδες ιστοσελίδες υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί όταν οι Chrome και Firefox browsers φτάσουν τα..."100" τους. Η version 100 των δημοφιλών browsers αντί να αποτελέσουν αφορμή να το γιορτάσουν οι developers τους, θα τους φέρει περισσότερους πονοκεφάλους. 

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bleeping Computer, όταν σε λίγες εβδομάδες φτάσουν αυτό το ορόσημο θα οδηγήσει σε bugs και ασυμβατότητες με διάφορα websites, τα οποία δεν είναι έτοιμα να διαβάζουν user-agent strings με τριπλά ψηφία. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με το περιβόητο bug "Υ2Κ" λίγο πριν την αρχή αυτής της χιλιετίας. 

Η Mozilla από πέρυσι προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο έχοντας διεξάγει ένα πείραμα για να δει πόσα sites θα επηρεαστούν. Τελικά ήταν ένας μικρός αριθμός στα δισεκατομμύρια sites του κόσμου που υπάρχουν, ωστόσο ήταν μερικά μεγάλα ονόματα ανάμεσά τους, όπως το HBO Go, το Yahoo και η Bethesda

Βέβαια, οι τρεις μεγάλοι των browsers, δηλαδή οι Microsoft, Google και Mozilla εργάζονται πυρετωδώς για να αποφύγουν τα οποιαδήποτε προβλήματα που θα δημιουργηθούν. 

Ευτυχώς οι developers των Chrome και Mozilla έχουν σχέδιο: εάν υπάρξουν σοβαρά άλυτα προβλήματα όταν έρθουν οι v100 τους, θα παγώσουν τον αριθμό της έκδοσης στο 99 στα UA strings ή θα προσθέσουν κώδικα που θα παρακάμπτει τις παραμέτρους για να το διορθώσουν προσωρινά. 

Ας ελπίσουμε πως δε θα προκληθεί σύγχυση στους χρήστες του διαδικτύου, όταν οι εκδόσεις 100 των Chrome και Firefox κυκλοφορήσουν ευρέως στις 29 Μαρτίου και 3 Μαΐου αντίστοιχα. 

Tags: