Η Νέα Ζηλανδία ποινικοποιεί το cyberbullying

Έως και 2 έτη φυλάκιση η ποινή
06 Ιουλίου 2015 06:52
Η Νέα Ζηλανδία ποινικοποιεί το cyberbullying

Η μάστιγα του Internet, το cyberbullying, ποινικοποιείται πλέον στη Νέα Ζηλανδία. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν μηνύματα ρατσιστικά, σεξιστικά και μηνύματα που προσβάλλουν τη θρησκεία τους, τη σεξουαλικότητα τους ή την αναπηρία τους. Αν ο υπεύθυνος βρεθεί ένοχος για πρόκληση σοβαρής ψυχολογικής κατάπτωσης, η ποινή μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια φυλάκιση. Σε περίπτωση που υπάρχει υποβοήθηση σε αυτοκτονία, η ποινή αυξάνεται σε τρία χρόνια. Μάλιστα η κυβέρνηση θα θεσπίσει μια νέα υπηρεσία η οποία θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών.

Να θυμίσουμε πως στην Ελλάδα, το bullying έχει ποινικοποιηθεί μετά την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, με ποινή 6 μηνών, ενώ με την ίδια ποινή πέραν των δραστών, τιμωρείται και όποιος κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντα του και δεν επέτρεψε, ως όφειλε το συμβάν.

Άρθρο  312. Πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά

Αν  δεν  συντρέχει  περίπτωση  βαρύτερης  αξιόποινης   πράξης,  τιμωρείται  με  φυλάκιση όποιος με συνεχή  σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση  ή άλλη βλάβη της σωματικής  ή ψυχικής  υγείας. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του  ή  δεν  μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει  στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι  του  δράστη  ή  έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην  εξουσία  του  ο  υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με κακόβουλη  παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα  γίνεται  αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας.

Για καταγγελίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας στο τηλέφωνο 11188 ή με mail στο [email protected]. Υπάρχει ακόμα η εφαρμογή CyberKid για iOS και Android στην οποία, πέρα από τη δυνατότητα καταγγελιών, μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ασφάλεια σας και των παιδιών σας στο Internet.