Εκτός ελέγχου ο πύραυλος της Astra - Χάθηκε το φορτίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ζήτησε συγγνώμη η εταιρία από τη NASA
11 Φεβρουαρίου 2022 09:44
Εκτός ελέγχου ο πύραυλος της Astra - Χάθηκε το φορτίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πρώτη εμπορική πτήση της startup εταιρίας Astra και μάλιστα με φορτίο της NASA, δεν πήγε όπως αναμενόταν. Ο πύραυλος της Astra μετέφερε τέσσερις cubesats, τρεις από πανεπιστήμια που έλπιζαν να πραγματοποιήσουν πειράματα με ηλιακά ιστία, κβαντικά γυροσκόπια και μοντέλα καιρού και ένα από τη NASA η οποία ήθελε να εξερευνήσει γρήγορους και φθηνούς τρόπους επιθεώρησης και κατασκευής cubesats.

Τίποτα από αυτά δε θα συμβεί όμως αφού παρόλο που η αρχική εκτόξευση κύλησε ομαλά, ο διαχωρισμός του πρώτου σταδίου του πυραύλου δεν πήγε όπως έπρεπε. Τα πλάνα μάλιστα δείχνουν πως το δεύτερο στάδιο κινείται εκτός ελέγχου αμέσως μετά το διαχωρισμό.

Η Astra ζήτησε συγγνώμη για την απώλεια των φορτίων και δήλωσε πως θα επανέλθει με περισσότερες λεπτομέρειες όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δεδομένων. Αυτή ήταν η πέμπτη απόπειρα της Astra να φτάσει σε τροχιά και όλες εκτός από μία κατέληξαν σε αποτυχία. Οι τρεις πρώτες από το Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021 δεν κατάφεραν να φτάσουν σε τροχιά. Η τέταρτη τα κατάφερε, αλλά χωρίς φορτίο. Το γεγονός τη βάζει και σε δύσκολη θέση απέναντι στον ανταγωνισμό των Rocket Lab και SpaceX, οι οποίες έχουν πολύ καλύτερα ποσοστά επιτυχίας.