Ανακαλύφθηκε νέα, πιο επιθετική παραλλαγή του HIV στην Ευρώπη

Μεταδίδεται ευκολότερα και οδηγεί στο AIDS ταχύτερα
04 Φεβρουαρίου 2022 12:10
Ανακαλύφθηκε νέα, πιο επιθετική παραλλαγή του HIV στην Ευρώπη

Μία νέα παραλλαγή του ιού HIV ανακαλύφθηκε στην Ολλανδία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους επιστήμονες αφού μεταδίδεται ευκολότερα και προκαλεί ταχύτερη εκδήλωση του AIDS σε σχέση με άλλες παραλλαγές του ιού.

Ο HIV επιτίθεται και καταστρέφει τα CD4 κύτταρα του ανοσοποιητικού, μειώνοντας τον αριθμό τους. Αν δε χορηγηθεί αγωγή, η μόλυνση εξελίσσεται σε AIDS. Στους ασθενείς που εντοπίστηκε η νέα VB παραλλαγή, ο αριθμός των CD4 έπεσε με διπλάσιο ρυθμό από άλλες παραλλαγές του HIV, με αποτέλεσμα να αναμένεται να εξελιχθεί σε AIDS μέσα σε δύο με τρία χρόνια από την αρχική διάγνωση του ασθενούς με HIV, ενώ στις άλλες παραλλαγές αυτό συμβαίνει μέσα σε έξι με εφτά χρόνια.

Βρήκαμε πως κατά μέσο όρο οι ασθενείς με αυτήν την παραλλαγή αναμένεται να εξελιχθούν από την διάγνωση σε “προχωρημένο HIV” μέσα σε εννέα μήνες αν δεν ξεκινήσουν αγωγή και αν διαγνωστούν στα 30 τους. – Chris Wymant, ερευνητής στατιστικής γενετικής στο University of Oxford

Ευτυχώς η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως οι φαρμακευτικές αγωγές που υπάρχουν ήδη για τον HIV, είναι το ίδιο αποτελεσματικές και για την VB παραλλαγή. Αν η αγωγή είναι αποτελεσματική, η μετάβαση του ανοσοποιητικού συστήματος προς το AIDS σταματά και το ίδιο συμβαίνει και στη μετάδοση του ιού σε άλλους ανθρώπους.

Η ανακάλυψη της παραλλαγής έγινε χάρη στο project BEEHIVE, το οποίο παρακολουθεί τη βιολογία, την επιδημιολογία και την εξέλιξη του HIV. Αναλύοντας δεδομένα, η ομάδα εντόπισε 17 άτομα που είχαν μολυνθεί από μία ξεχωριστή παραλλαγή του HIV, η οποία είχε εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις του ιού στο αίμα μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών μετά τη διάγνωση. Δεκαπέντε από τους ασθενείς ήταν από την Ολλανδία, ένας από την Ελβετία και ένας από το Βέλγιο. Ψάχνοντας και σε άλλες βάσεις δεδομένων, ανακάλυψαν ακόμα 92 άτομα με την VB παραλλαγή.

Το κοινό δε χρειάζεται να ανησυχεί. Η εύρεση αυτής της παραλλαγής τονίζει τη σημασία των οδηγιών που υπάρχουν ήδη. Πως αυτοί που εκτίθενται στον ιό πρέπει να ελέγχονται τακτικά για να επιτραπεί η έγκαιρη διάγνωση και να ακολουθήσει άμεση αγωγή. Αυτές οι αρχές ισχύουν και στην VB παραλλαγή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science.

Tags: