Αυτή είναι η μεγαλύτερη αστραπή που έχει καταγραφεί (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Διέσχισε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ
02 Φεβρουαρίου 2022 09:46
Αυτή είναι η μεγαλύτερη αστραπή που έχει καταγραφεί (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Μία τεράστια αστραπή που διέσχισε τρεις πολιτείες καταγράφηκε από δορυφόρους της NOAA και τώρα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επιβεβαίωσε πως πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ. Το εντυπωσιακό φαινόμενο ταξίδευε από το ένα ηλεκτρισμένο σύννεφο στο άλλο ξεκινώντας από τα νότια του Houston και καταλήγοντας στα νοτιοανατολικά του Mississippi, καλύπτοντας μία απόσταση 768 χιλιομέτρων!

Πρόκειται για την αστραπή με τη μεγαλύτερη διάνυση απόστασης, όντας 60 χιλιόμετρα μεγαλύτερη από την προηγούμενη κάτοχο του ρεκόρ που είχε χτυπήσει τη νότια Βραζιλία τον Οκτώβριο του 2018.

Η αστραπή είναι ένα εκπληκτικά φευγαλέο και περίπλοκο φυσικό φαινόμενο για τις επιπτώσεις που έχει στις ζωές μας. Τώρα είμαστε σε θέση να έχουμε άριστες μετρήσεις των πολλών φάσεών της, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε εντυπωσιακές νέες πτυχές της συμπεριφοράς της.

Στο παρελθόν οι μετεωρολόγοι βασίζονταν σε επίγειες τεχνολογίες για να παρακολουθούν και να χαρτογραφούν τις αστραπές. Οι δορυφόροι ήρθαν να το αλλάξουν αυτό, επιτρέποντας μία πολύ πιο ευρεία παρακολούθησή τους σε όλο τον πλανήτη, επιτρέποντας να καταγραφούν σε ολόκληρη την έκτασή τους σε μία μόνο εικόνα. Μάλιστα οι GOES δορυφόροι της NOAA είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να χαρτογραφούν αστραπές, ενώ Ευρώπη και Κίνα έχουν αντίστοιχους δορυφόρους.

Τώρα που έχουμε ένα ακριβές αρχείο αυτών των τερατώδων αστραπών, μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πώς συμβαίνουν και να εκτιμήσουμε τις δυσανάλογες επιπτώσεις που έχουν. Υπάρχουν πολλά ακόμα που δε γνωρίζουμε για αυτά τα τέρατα.

Tags: