Τα λαγωνικά της αστυνομίας εντοπίζουν πλέον και ηλεκτρονικά

Γνωρίστε τα “Digi-dogs”
29 Ιανουαρίου 2022 10:18
Τα λαγωνικά της αστυνομίας εντοπίζουν πλέον και ηλεκτρονικά

Πέρα από ναρκωτικά και εκρηκτικά, τα λαγωνικά της αστυνομίας εκπαιδεύονται πλέον να εντοπίζουν και ηλεκτρονικές συσκευές για την αντιμετώπιση κυβερνο-εγκλημάτων. Το αστυνομικό τμήμα του Wiltshire στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει δύο “Digi-dogs” όπως τα ονομάζει, την Dora και την Bonny. Τα δύο springer spaniel εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την ανίχνευση ηλεκτρονικού εξοπλισμού και είναι ικανά να εντοπίσουν USB στικάκια, σκληρούς δίσκους, SIM κάρτες και άλλα τεχνολογικά αντικείμενα.

Η εύρεση ψηφιακών στοιχείων είναι πλέον κρίσιμη στις αστυνομικές έρευνες και το πρώτο πράγμα που ερευνάται σε μία υπόθεση είναι οι επαφές του θύτη/θύματος και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Αν έχουμε μία υπόθεση ναρκωτικών, θέλουμε να βρούμε τα ναρκωτικά αλλά πρέπει και να αποδείξουμε με ποιους ήρθαν σε επαφή για αυτά. Οπότε οι SIM κάρτες, τα τηλέφωνα, όλες αυτές οι έρευνες είναι πολύ, πολύ σημαντικές. – Sam Dutton, χειριστής αστυνομικού σκύλου

Το τμήμα Digital Investigations and Intelligence Unit (DIIU) δημιουργήθηκε το 2018 για να υποστηρίξει τους ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος στις έρευνές τους όταν υπάρχει ένα ψηφιακό ή τεχνολογικό στοιχείο στην υπόθεση.