Ερευνητές έκαναν ακρωτηριασμένο βάτραχο να βγάλει ξανά πόδι! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ανοίγοντας νέες προοπτικές για εφαρμογές και σε ανθρώπους
27 Ιανουαρίου 2022 11:07
Ερευνητές έκαναν ακρωτηριασμένο βάτραχο να βγάλει ξανά πόδι! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Μασαχουσέτη, κατάφεραν να κάνουν έναν ακρωτηριασμένο βάτραχο να φυτρώσει ξανά το χαμένο του πόδι, έπειτα από τη χορήγηση ενός κοκτέιλ φαρμάκων. Το επίτευγμά τους θεωρείται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αναγεννητική ιατρική.

Ας περάσουμε σε λεπτομέρειες.

Πολλά πλάσματα στη φύση είναι ικανά να αναγεννήσουν πλήρως τουλάχιστον ορισμένα μέλη τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι σαλαμάνδρες, οι σαύρες και τα καβούρια. Μάλιστα, τα ‘πλατυέλμινθες’ σκουλήκια μπορούν να ζήσουν ακόμη και αν τεμαχιστούν σε κομμάτια, με κάθε κομμάτι να αναδομεί έναν ολόκληρο οργανισμό.

Φυσικά, στους ανθρώπους τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Οι άνθρωποι έχουν κάποιες αναγεννητικές ικανότητες, αφού το συκώτι για παράδειγμα μπορεί να μεγαλώσει σε πλήρες μέγεθος, ακόμα και αν κοπεί στο μισό. Ωστόσο, η απώλεια ενός μεγάλου, πολύπλοκου οργάνου δεν μπορεί να αποκατασταθεί με καμία φυσική διαδικασία στα θηλαστικά. Ο γρήγορος σχηματισμός ουλών, ναι μεν μας προστατεύει από την απώλεια αίματος και την μόλυνση κυρίως στα επιφανειακά τραύματα, αλλά συγχρόνως περιορίζει και τις αναγεννησιακές μας δυνατότητες.

Τι συνέβη, λοιπόν, με το βάτραχο του συγκεκριμένου πειράματος;

Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με έναν αφρικανικό ονυχοφόρο βάτραχο, ο οποίος κανονικά δεν έχει τη δυνατότητα να αναγεννά τα άκρα του. Ωστόσο, έπειτα από τη χορήγηση διαφόρων φαρμάκων για 24 ώρες, ο οργανισμός του ξεκίνησε την ανάπλαση ενός κανονικού και μάλιστα λειτουργικού ποδιού, η οποία πήρε 18 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ακρωτηρίασαν το πίσω πόδι του βατράχου και έκλεισαν την πληγή σε ένα κουτί από σιλικόνη, το οποίο περιείχε ένα κοκτέιλ πέντε φαρμάκων. Το καθένα από τα φάρμακα είχε διαφορετικό σκοπό, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της παραγωγής κολλαγόνου για να σταματήσει η ανάπτυξη του ουλώδους ιστού. Τα φάρμακα είχαν επίσης στόχο να προωθήσουν την ανάπτυξη νέων νευρικών ινών, αιμοφόρων αγγείων και μυών.

Το πείραμα επαναλήφθηκε σε δεκάδες βατράχους και πολλοί από αυτούς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία παρουσίασαν μια δραματική αναγέννηση ιστού, με πολλούς να αναδημιουργούσαν ένα σχεδόν πλήρως λειτουργικό πόδι, με οστά και ακόμη και δομές που έμοιαζαν με τα δάχτυλα στο τέλος του άκρου.

Το αναγεννημένο μέλος μπορούσε να κινηθεί και ανταποκρινόταν στο άγγιγμα, ενώ οι βάτραχοι μπόρεσαν να το χρησιμοποιήσουν και για κολύμπι.

Η καθηγήτρια Nirosha Murugan, η οποία είναι και η πρώτη συγγραφέας του επιστημονικού paper, δήλωσε:

Είναι συναρπαστικό να βλέπεις ότι τα φάρμακα που επιλέξαμε βοήθησαν στη δημιουργία ενός σχεδόν ολοκληρωμένου μέλους. Το γεγονός ότι χρειάστηκε μόνο μια σύντομη έκθεση σε αυτά για να ξεκινήσει μια διαδικασία αναγέννησης πολλών μηνών υποδηλώνει ότι οι βάτραχοι και ίσως άλλα ζώα μπορεί να έχουν αδρανείς αναγεννητικές ικανότητες που μπορούν να ενεργοποιηθούν.

Φυσικά, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η εφαρμογή σε ανθρώπους, ενδεχομένως για την αποκατάσταση οργάνων που χάθηκαν από ασθένεια ή τραυματισμό.

Η παραπάνω επιστημονική μελέτη αναρτήθηκε στο τέταρτο τεύχος του όγδοου τόμου του ακαδημαϊκού περιοδικού Science Advances και έτσι μπορείτε να μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ.

Tags: