Η ξαφνική έκρηξη στην επιφάνεια του Ήλιου που ανησύχησε τους επιστήμονες (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε το εντυπωσιακό φαινόμενο που κατέγραψε η NASA
25 Ιανουαρίου 2022 12:42
Η ξαφνική έκρηξη στην επιφάνεια του Ήλιου που ανησύχησε τους επιστήμονες (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου η NASA και το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) κατέγραψαν μια μεσαίου επιπέδου ηλιακή έκλαμψη, η οποία αποκαλύφθηκε πως είναι μια ξαφνική έκρηξη στην επιφάνεια του Ηλίου

Το φαινόμενο αυτό τείνει να ανησυχεί τους επιστήμονες και τους αστρονόμους, καθώς η κατηγοριοποίηση του (έκλαμψη τάξεως M5.5) προκαλείται από δυνατά μαγνητικά πεδία. Η NASA υποστηρίζει πως ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να επηρεάσει τα ηλεκτρικά δίκτυα στη Γη και να προκαλέσει μπλακ άουτ σε περιοχές, ενώ αποτελεί και πιθανό κίνδυνο για την υγεία των αστροναυτών αλλά και των διαστημικών αεροσκαφών. 

Δείτε το εντυπωσιακό φαινόμενο

Ευτυχώς η ηλιακή έκλαμψη της περασμένης Πέμπτης δεν σημείωσε παρεμβολές ή βλάβες όπως φοβόντουσαν οι επιστήμονες σε ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις και επικοινωνίες, σύμφωνα με το Space Weather Prediction Center. Μια τέτοια έκλαμψη μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι και ώρες, καθώς η έκρηξη αυτή ταξιδεύει παράλληλα με την ταχύτητα του φωτός. 

Για την ιστορία το Συμβάν του Carrington δείχνει πόσο επικίνδυνες μπορεί να γίνουν οι ηλιακές καταιγίδες. Το 1859 ήταν η τελευταία πιο ισχυρή ηλιακή καταιγίδα που έπληξε τη Γη, σπέρνοντας το χάος στα τότε δίκτυα τηλεγραφημάτων, ενώ κάποιοι πίστευαν πως ήρθε το τέλος του κόσμου.