Στο χείλος της καταστροφής; Το Ρολόι της Αποκάλυψης έδειξε για φέτος πόσο κοντά βρισκόμαστε

Τη γλιτώσαμε φτηνά και φέτος;
21 Ιανουαρίου 2022 13:28
Στο χείλος της καταστροφής; Το Ρολόι της Αποκάλυψης έδειξε για φέτος πόσο κοντά βρισκόμαστε

Το φημισμένο "Ρολόι της Αποκάλυψης" χτυπάει κάθε χρόνο και μετράει αντίστροφα για την ανθρωπότητα από το 1947. Φέτος όμως με όλα -μα όλα αυτά- που έχουν συμβεί αυτή τη χρονιά πόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής; 

Τρίτη σερί χρονιά στα 100 δευτερόλεπτα

100 δευτερόλεπτα ή 1 λεπτό και 40 δεύτερα μας χωρίζουν από το να φτάσει η ανθρωπότητα στον "αφανισμό". Οι δείκτες του ρολογιού που ρύθμισαν οι 13 νομπελίστες και επιστήμονες της ΜΚΟ "Bulletin of the Atomic Scientists" αποφάσισαν πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρισκόμαστε τόσο κοντά "πριν τα μεσάνυχτα". 

Ποιοι είναι οι παράμετροι όμως που έλαβαν υπόψη; Σαφώς πρώτη είναι πανδημία του κορονοϊού που χτύπησε την πόρτα τις ανθρωπότητας τους πρώτους μήνες του 2020 και συνεχίζει να υφίσταται. Την απόφαση του Ιράν να συσσωρεύσει ουράνιο για την παραγωγή της δικής του ατομικής βόμβας αλλά και τις αδυναμίες των ΗΠΑ να διαπραγματευτούν. Την πυρηνική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας και την "πυρηνική κούρσα" μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, αλλά και την ολοένα αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς της Κίνας

Το κερασάκι στην θλιβερή αυτή τούρτα βάζει και η κλιματική αλλαγή που ειδικά το περασμένο καλοκαίρι έδειξε άσχημα τα δόντια της. 

Η ιστορία του Ρολογιού της Αποκάλυψης

Χτυπάει αντίστροφα όπως προαναφέραμε από το 1947 όταν και η ανθρωπότητα μόλις είχε βγει από τον καταστροφικό Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας. Τότε το ρολόι είχε οριστεί στα 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Ποια είναι η μεγαλύτερη χρονική απόσταση που βρεθήκαμε ποτέ; Αυτή ήταν το 1991 όταν έληξε ο "Ψυχρός Πόλεμος" και διαλύθηκε το Τείχος του Βερολίνου. Έκτοτε όμως η πορεία του βρίσκεται συνεχώς προς τα μεσάνυχτα.