Οι 12ης γενιάς επεξεργαστές της Intel δε μπορούν να παίξουν 4K Blu-ray δίσκους

Και αυτός είναι ο λόγος
17 Ιανουαρίου 2022 15:38
Οι 12ης γενιάς επεξεργαστές της Intel δε μπορούν να παίξουν 4K Blu-ray δίσκους

Οι νέοι επεξεργαστές 12ης γενιάς της Intel αποτελούν εξαιρετική λύση για νέες συνθέσεις ή αναβάθμιση, αφού μετά από καιρό προσφέρουν μια πολύ ανταγωνιστική εναλλακτική για τους Ryzen της AMD, όσον αφορά τη σχέση απόδοσης-τιμής. Ωστόσο, αν σκοπεύατε να τους χρησιμοποιήσετε για κάποιο media player ή αν ανήκετε στη σπάνια κατηγορία που χρησιμοποιεί ακόμη οπτικά μέσα, μάλλον καλό θα ήταν να ξέρετε μια λεπτομέρεια.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί το Bleeping Computer, οι νέοι 12ης γενιάς επεξεργαστές της Intel δε μπορούν να αναπαράγουν 4K Blu-ray δίσκους. Ο λόγος; Τα Blu-Ray κάνουν χρήση ενός ειδικού DRM συστήματος, για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Για το συγκεκριμένα, DRM, λοιπόν, τα chips της Intel χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν το SGX, ένα hardware-based memory encryption που υπήρχε στο εσωτερικό των chips, επιτρέποντας σε ορισμένα κομμάτια κώδικα που αφορούν την ασφάλεια να τρέξουν ανεξάρτητα.

Με την 11η και 12η γενιά των desktop επεξεργαστών της, η Intel θεωρεί πλέον το SGX απαρχαιωμένη τεχνολογία και έτσι αποφάσισε να το αφαιρέσει, εξαιτίας και αρκετών ευπαθειών που είχαν ανακαλυφθεί. Το αποτέλεσμα είναι οι υπολογιστές με τέτοιους επεξεργαστής να μη μπορούν να παίξουν 4K Blu-ray δίσκους, όχι πως ομολογουμένως αυτό θα ενοχλήσει και πολλούς…

Tags: