Τα τελευταία 9 έτη είναι στο top 10 των θερμότερων ετών στην ιστορία  

Στο νούμερο 6 βρίσκεται το 2021

Τα τελευταία 9 έτη είναι στο top 10 των θερμότερων ετών στην ιστορία

Η πιο πρόσφατη ετήσια αναφορά του National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) των ΗΠΑ αποκαλύπτει πως το 2021 ήταν το έκτο θερμότερο έτος στην ιστορία από τότε που ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή των θερμοκρασιών το 1880. Βρίσκεται 0.84 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα. Η NOAA χρησιμοποιεί επίσης τα 21 έτη από το 1880 έως το 1900 για να εκτιμήσει τις συνθήκες πριν τη βιομηχανική επανάσταση και βρήκε πως το 2021, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σε στεριά και θάλασσα ήταν 1.04 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο.

Μάλιστα, τα 9 χρόνια από το 2013 έως το 2021 είναι όλα στην πρώτη δεκάδα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Φυσικά, όλα αυτά προκύπτουν από τις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Υπάρχει 99% πιθανότητα πως το 2022 θα βρεθεί μέσα στη δεκάδα και 50% πιθανότητα να βρεθεί στην πεντάδα. Για την πρώτη θέση ως το θερμότερο έτος, έχει 10% πιθανότητες. – Russel Vose, επικεφαλής κλιματολόγος NOAA

Τα δεδομένα συμφωνούν και με τις εκτιμήσεις του Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μικρές αποκλίσεις καθώς η ευρωπαϊκή υπηρεσία κατέταξε το 2021 ως το πέμπτο θερμότερο έτος από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Τα νούμερα του 2021 ήρθαν παρόλο που το έτος ξεκίνησε με μία ψυχρή φάση χάρη στο El Nino Southern Oscillation (ENSO) στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό. Οι θερμοκρασίες στεριάς του Βόρειου ημισφαιρίου ήταν οι τρίτες μεγαλύτερες στην ιστορία, ενώ του Νότιου ημισφαιρίου οι ένατες μεγαλύτερες. Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σημείωσαν περιοχές στη Βόρεια Αφρική, στη Νότια Ασία και στη Νότια Αμερική. Στους ωκεανούς καταγράφηκαν ρεκόρ σε Ατλαντικό και Ειρηνικό.

Κανένα ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών δεν καταγράφηκε σε στεριά ή θάλασσα. Τα χιόνια στο Βόρειο ημισφαίριο κάλυψαν 24.3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, η έβδομη μικρότερη κάλυψη χιονιού από το 1967.