Μπλακ άουτ ρεύματος οδηγούν το Κόσοβο να απαγορεύσει το mining κρυπτονομισμάτων

Η ενεργειακή κρίση εντείνεται
06 Ιανουαρίου 2022 09:31
Μπλακ άουτ ρεύματος οδηγούν το Κόσοβο να απαγορεύσει το mining κρυπτονομισμάτων

Το Κόσοβο πλήττεται από αλλεπάλληλα μπλακάουτ ρεύματος λόγω των αυξανόμενων τιμών που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει το mining κρυπτονομισμάτων. Τόνισε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας θα εντοπίσουν και θα κλείσουν όλες τις πηγές εξόρυξης κρύπτο.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη της χώρας έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα λόγω τεχνικών προβλημάτων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα σε πολύ υψηλές τιμές. Το Δεκέμβριο η χώρα τέθηκε σε κατάσταση ανάγκης, δίνοντας την απαραίτητη εξουσία στην κυβέρνηση να μεταφέρει κεφάλαια για την εισαγωγή ηλεκτρισμού και να επιβάλει αυστηρά μέτρα για την κατανάλωση ρεύματος.

Τα μπλακάουτ προκάλεσαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οι οποίες καλούν για την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών, Artane Rizvanolli. Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από το 40% της κατανάλωσης ρεύματος στη χώρα το Δεκέμβριο προήλθε από εισαγωγές.

Έως τώρα, το Κόσοβο πρόσφερε τις φθηνότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, κάνοντας το mining κρυπτονομισμάτων αρκετά δημοφιλές στη χώρα, ειδικότερα στους νέους ανθρώπους στις βόρειες περιοχές όπου κατοικούν Σέρβοι, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και αρνούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.