Η μούμια του Αμενχοτέπ αποκαλύφθηκε χωρίς να ανοιχτεί η σαρκοφάγος (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Η σαρκοφάγος του Αιγύπτιου φαραώ Αμενχοτέπ Α’ είναι πανέμορφα διακοσμημένη με στεφάνια από λουλούδια και ζωγραφισμένο πρόσωπο με εξαιρετική λεπτομέρεια και οι επιστήμονες δίσταζαν έως τώρα να την ανοίξουν για να αποκαλυφθεί η μούμια του φαραώ. Βρήκαν όμως έναν άλλο τρόπο. Χρησιμοποιώντας αξονικό τομογράφο μπόρεσαν να αναπαραστήσουν ψηφιακά το σώμα του για πρώτη φορά, προσφέροντάς μας την πρώτη ματιά σε μία μούμια 3.000 ετών.
Αποκαλύφθηκε λοιπόν πως ο φαραώ που κυβέρνησε από το 1525π.Χ. έως το 1504π.Χ. πέθανε σε ηλικία 35 ετών και είχε ύψος 1.69m. Είχε υγιή δόντια και φορούσε μία χρυσή ζώνη. Η αιτία θανάτου του δεν είναι γνωστή καθώς δεν εντοπίστηκαν πληγές ή αλλοιώσεις από κάποια ασθένεια. Η σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε το 1881 αλλά είχε τοποθετηθεί στο σημείο ταφής αρκετά χρόνια αργότερα, περίπου το 1.000π.Χ. και δε γνωρίζουμε τον αρχικό τόπο ταφής της. Μετακινήθηκε μάλλον λόγω τυμβωρύχων, οι οποίοι προκάλεσαν ζημιές στη μούμια του φαραώ. Οι αξονικές έδειξαν εκτεταμένη ζημιά στο λαιμό και στον κορμό, ενώ εξαρθρώθηκε το δεξί χέρι και πόδι. Οι ιερείς τότε επιδιόρθωσαν τη μούμια βάζοντας τα μέλη στην αρχική τους θέση, χρησιμοποιώντας ρετσίνι για να τα κολλήσουν και τύλιξαν το σώμα με νέους επιδέσμους.
Η ψηφιακή αναπαράσταση αποκαλύπτει πως ο Αμενχοτέπ έμοιαζε στον πατέρα του, Αχμόσε, με λεπτό σαγόνι, μικρή λεπτή μύτη και άνω οδοντοστοιχία η οποία εξείχε.
Το γεγονός πως η μούμια του Αμενχοτέπ Α’ δεν ξετυλίχτηκε ποτέ στη σύγχρονη εποχή, μας δίνει μία μοναδική ευκαιρία. Όχι μόνο να μελετήσουμε πώς είχε αρχικά μουμιοποιηθεί και ταφεί, αλλά και πώς τον είχαν φροντίσει και θάψει για δεύτερη φορά, αιώνες μετά το θάνατό του.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers of Medicine.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.