Έγινε στόχος ληστών με κρυφό AirTag που τοποθέτησαν για να παρακολουθούν το αυτοκίνητό του

Τα "αθώα" AirTags γίνονται εργαλεία κλοπής
21 Δεκεμβρίου 2021 20:50
Έγινε στόχος ληστών με κρυφό AirTag που τοποθέτησαν για να παρακολουθούν το αυτοκίνητό του

Ένα περιστατικό που εγήρει σοβαρά ερωτήματα για το πόσο ασφαλή είναι τα AirTags της Apple συνέβη στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ. Σϋφμωνα με το ρεπορτάζ του τοπικού Fox 2 ένας κάτοικος του Μίσιγκαν ονόματι John Nelson υποστηρίζει πως έγινε στόχος επιτήδειων με τη χρήση ενός Apple AirTag που τοποθέτησαν στο αυτοκίνητό του. 

Όντας κάτοχος ενός Dodge Charger 2018, ένα από τα διασημότερα "muscle cars" της αγοράς, λογικό να γίνει στόχος. Όπως ο ίδιος αναφέρει είχε πάει πριν μερικές μέρες να ψωνίσει για περίπου δύο ώρες σε ένα εμπορικό κέντρο. Όταν γύρισε στο όχημά του έλαβ μια ειδοποίηση από το κινητό του πως ανιχνεύεται από ένα άγνωστο AirTag. Όταν πάτησε στην ειδοποίηση για να δει τι συμβαίνει ακριβώς, η εφαρμογή της Apple στο iPhone του τον παρότρυνε να παίξει έναν ήχο για να το εντoπίσει. 

Μετά από λίγο το βρήκε κάτω απο το αμάξι και συγκεκριμένα στο ντεπόζιτο των λαδιών, κάτι που απαιτούσε από τους επίδοξους ληστές να ξεβιδώσουν το καπάκι και να το τοποθετήσουν εντός του.  

Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τον Nelson, είναι πως οι κλέφτες ήθελαν να πουλήσουν το όχημά του για ανταλλακτικά. Μάλιστα, η αστυνομία του Μίσιγκαν έχει αναφέρει ότι τελευταία έχουν δει άνοδο σε παρόμοιες υποθέσεις στην ίδια περιοχή. Ουσιαστικά, οι επιτήδειοι τοποθετούν ένα AirTag σε ένα τυφλό σημείο του οχήματος που στοχεύουν και περιμένουν την ιδανική στιγμή για να το κλέψουν. 

Τι έχει κάνει η Apple από πλευράς της;

Πριν μια εβδομάδα και με την έλευση του iOS 15.2 η Apple κυκλοφόρησε διάφορα αντι-ανιχνευτικά χαρακτηριστικά που ειδοποιούν τον χρήστη πως υπάρχουν άγνωστα AirTags γύρω του. Για τους Android χρήστες, μάλιστα, κυκλοφόρησε ένα ξεχωριστό app ονόματι "Tracker Detect" που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. 

Tags: