Τα νέα sleeping bags της NASA λύνουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα!

Βοηθώντας να μην βλάπτεται η όραση των αστροναυτών
13 Δεκεμβρίου 2021 13:51
Τα νέα sleeping bags της NASA λύνουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα!

Η ζωή στο διάστημα για τους αστροναύτες του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού (ISS) σίγουρα δεν είναι εύκολη, αφού υπάρχουν διάφορες συνέπειες για το ανθρώπινο σώμα από την έλλειψη της βαρύτητας. Μια από αυτές σχετίζεται με την όραση, αφού όπως έχει παρατηρηθεί, οι αστροναύτες που επιστρέφουν στη Γη έχουν μειωμένη όραση.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η απαιτητική διαδικασία για να γίνει κάποιος εξ αρχής αστροναύτης, ζητά ο υποψήφιος να έχει τέλεια 20/20 όραση. Ωστόσο, πάνω από τους μισούς αστροναύτες της NASA που πέρασαν πάνω από έξι μήνες στον ISS, γύρισαν με προβλήματα όρασης διαφόρων βαθμών. Σε μια ακραία μάλιστα περίπτωση, ο αστροναύτης John Philips που βρέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για έξι μήνες το 2015, γύρισε με όραση 20/100 στη Γη, ενώ προηγουμένως είχε άψογη οπτική αντίληψη 20/20.

Προφανώς αυτό έχει σημαντικές και πολυεπίπεδες συνέπειες όχι μόνο για τους ίδιους τους αστροναύτες, αλλά και για τις αποστολές που πρέπει να φέρουν εις πέρας. Μια λύση, λοιπόν, έρχονται να δώσουν τώρα οι ερευνητές του UT Southwestern Medical Center των Ηνωμένων Πολιτείων. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής Dr. Benjamin Levine, μιλώντας στο BBC ανέφερε ως παράδειγμα μια μελλοντική αποστολή πολλών χρόνων στον Άρη, όπου η σταδιακή επιδείνωση της όρασης θα ήταν καταστροφική.

Θα ήταν καταστροφή αν οι αστροναύτες αποκτούσαν τόσο σοβαρές βλάβες που εν τέλει δε μπορούσαν να δουν τι κάνουν. Αυτό έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την αποστολή.

Η λύση; Νέα sleeping bags. Ναι, η NASA σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα ανέπτυξαν ένα νέο sleeping bag, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τέτοια προβλήματα, πρακτικά ρουφώντας υγρά από το κεφάλι των αστροναυτών.

Αναλυτικότερα, υγρά τείνουν να συσσωρεύονται στο κεφάλι μας όταν κοιμόμαστε. Ωστόσο, στη Γη, η βαρύτητα τα τραβάει ξανά κάτω στο σώμα όταν σηκωνόμαστε. Όπως καταλαβαίνετε, η χαμηλή ή μηδενική βαρύτητα στο διάστημα αποτρέπει αυτόν τον φυσικό κύκλο και έτσι σχεδόν δύο λίτρα υγρών συγκεντρώνονται στο κρανίο όταν κάποιος κοιμάται. Αυτά με τη σειρά τους ασκούν πίεση στους βολβούς των ματιών, προκαλώντας μια ισοπέδωση που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

Το ιατρικό αυτό φαινόμενο ονομάζεται spaceflight-associated neuro-ocular syndrome ή εν συντομία SANS.

Για την καταπολέμηση του SANS, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με την κατασκευάστρια εργαλείων εξωτερικού χώρου REI, για να αναπτύξουν έναν υπνόσακο που εφαρμόζει γύρω από τη μέση, περικλείοντας το κάτω μέρος του σώματος. Στη συνέχεια ενεργοποιείται μια συσκευή αναρρόφησης που μοιάζει με ηλεκτρική σκούπα και η οποία τραβάει τα υγρά προς τα πόδια, εμποδίζοντάς τα από το να συσσωρευτούν στο κεφάλι.

Περίπου δώδεκα άτομα προσφέρθηκαν εθελοντικά για να δοκιμάσουν την τεχνολογία και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη μερικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν πριν η NASA να φέρει την εν λόγω τεχνολογία στο ISS, όπως για παράδειγμα ποιος είναι ο βέλτιστος χρόνος που πρέπει να περνούν οι αστροναύτες στο sleeping bag αυτό κάθε μέρα. Πρέπει επίσης να καθοριστεί εάν είναι απαραίτητο αυτό για κάθε αστροναύτη ή μόνο για εκείνους που κινδυνεύουν να αναπτύξουν SANS.

Ανεξαρτήτως, Dr. Benjamin Levine ελπίζει ότι το SANS δεν θα αποτελεί για πολύ ακόμα πρόβλημα και θα έχει αντιμετωπιστεί μέχρι τη στιγμή που η NASA θα είναι έτοιμη να πάει στον Άρη.