Το Instagram προωθεί ναρκωτικά σε εφήβους

Αποκαλυπτική έρευνα εκθέτει την πλατφόρμα
08 Δεκεμβρίου 2021 09:39
Το Instagram προωθεί ναρκωτικά σε εφήβους

Το Instagram λέει πως απαγορεύει την αγοραπωλησία ναρκωτικών, μία νέα έρευνα όμως βρήκε πως ανήλικοι χρήστες έχουν πρόσβαση σε μία ευρεία γκάμα φαρμακευτικών προϊόντων στην πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, το Tech Transparency Project (TTP) δημιούργησε επτά ψεύτικους λογαριασμούς εφήβων χρηστών ηλικίας από 13 έως 17 ετών. Το Instagram δε σταμάτησε αυτούς τους λογαριασμούς από το να αναζητήσουν περιεχόμενο σχετικό με ναρκωτικά. Αντιθέτως, η πλατφόρμα συμπλήρωσε αυτόματα την αναζήτηση “buyxanax”, ενώ ανάμεσα στους προτεινόμενους λογαριασμούς βρισκόταν και ένας έμπορος Xanax. Όταν ο ψεύτικος έφηβος ακολούθησε τον έμπορο, πήρε ένα μήνυμα με ένα μενού των προϊόντων του, τιμές και επιλογές αποστολής.

Οι αλγόριθμοι του Instagram βοήθησαν τους συγκεκριμένους λογαριασμούς εφήβων να συνδεθούν με εμπόρους ναρκωτικών που πουλούσαν Ecstasy, MDMA, Φαιντανύλη και άλλα οπιοειδή. 

Χρειάζονται 20 δευτερόλεπτα για να συνδεθεί κάποιος με έναν έμπορο ναρκωτικών και φαρμάκων. Οι λογαριασμοί σού λένε πως είναι παιδιά. Αυτό είναι το πιο σοκαριστικό. Το επιχειρηματικό μοντέλο της πλατφόρμας στηρίζεται ξεκάθαρα στο να μπορεί να έχει πρόσβαση σε νεαρούς χρήστες. Αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς να εκθέτουν τα παιδιά σε τέτοιους κινδύνους, τότε χρειάζεται μία πολύ βαθύτερη έρευνα από τους νομοθέτες. - Katie Paul, Διευθύντρια TTP

Από τα 50 posts εμπόρων φαρμακευτικών προϊόντων, το Instagram βρήκε πως το 72% δεν παραβίαζαν τους όρους χρήσης. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχε και λογαριασμός που επικοινώνησε δύο φορές με τον υποτιθέμενο λογαριασμό 15χρονου για να του πουλήσει Xanax. Το Instagram είπε πως αφαίρεσε 12 posts που παραβίαζαν τους όρους χρήσης του καθώς και ένα λογαριασμό, ωστόσο μετά από έλεγχο των ερευνητών βρέθηκε πως ο λογαριασμός ήταν ακόμα σε λειτουργία.

Η νέα έρευνα έρχεται σε μία περίοδο όπου το Facebook και το Instagram βρίσκονται στο μικροσκόπιο των νομοθετών για τις επιπτώσεις που έχουν στην φυσική και ψυχική υγεία των ανήλικων χρηστών τους. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri, πρόκειται να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου σε ακροαματική διαδικασία με τίτλο “Προστατεύοντας τα παιδιά Online: Οι αναθεωρήσεις του Instagram για νεαρούς χρήστες”.