Η Ρωσία κατηγορεί αστροναύτη της NASA για σαμποτάζ στον ISS και απειλεί με μήνυση

Τεταμένες οι σχέσεις των δύο υπηρεσιών
02 Δεκεμβρίου 2021 12:33
Η Ρωσία κατηγορεί αστροναύτη της NASA για σαμποτάζ στον ISS και απειλεί με μήνυση

Το 2018 υπήρξε μία διαρροή στον ISS η οποία αργότερα εντοπίστηκε σε μία τρύπα στο ρωσικό τμήμα του σταθμού και συγκεκριμένα στο σκάφος Soyuz MS-09. Η διαρροή δεν απείλησε τις ζωές των αστροναυτών, ωστόσο το μυστήριο γύρω από την αιτία που την προκάλεσε ήταν αρκετή για να ανοίξει επίσημη έρευνα για το περιστατικό από την Roscosmos.

Η έρευνα έλαβε τέλος και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η ρωσική διαστημική υπηρεσία είναι πως η τρύπα ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς. Η Roscosmos έστειλε τα αποτελέσματα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανοίγοντας το δρόμο για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, αν και η Roscosmos δε σχολίασε την αιτία της διαρροής, τα ρωσικά μέσα κάνουν λόγο για σαμποτάζ από μία αστροναύτη της NASA, την Serena Aunon-Chancellor που βρισκόταν στον ISS εκείνη τη χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, η Serena τρύπησε το σκάφος επειδή ήθελε να γυρίσει στη Γη είτε λόγω μίας θρόμβωσης είτε λόγω μίας διαμάχης με το σύντροφό της.

Η NASA θεωρεί πως η εμπλοκή των αστροναυτών της είναι αδύνατη, επειδή γνωρίζει την τοποθεσία τους στον ISS κάθε στιγμή και έχει ήδη παραδώσει τα σχετικά δεδομένα στην Roscosmos τη στιγμή που άνοιξε η έρευνα.

Οι κατηγορίες της Roscosmos έρχονται σε μία ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή στις σχέσεις των δύο υπηρεσιών, καθώς εντείνεται η ρητορική μεταξύ των δύο χωρών για τον αγώνα του διαστήματος.