Η Google μπορεί να σας ακούει μέσω του Chrome

Χωρίς τη συγκατάθεσή σας
23 Ιουνίου 2015 06:51
Η Google μπορεί να σας ακούει μέσω του Chrome

Όπως αποκαλύπτει το We Are Change, η Google στις 17 Ιουνίου, επέτρεψε στον Chrome να κατεβάσει και να εγκαταστήσει μια αναβάθμιση για την οποία δε μάθατε ποτέ τίποτα. Η αναβάθμιση αυτή λοιπόν, εγκαθιστά ένα πρωτόκολλο με το οποίο ο υπολογιστής καταγράφει τους ήχους γύρω του. Η αναβάθμιση έγινε με σκοπό την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία της εντολής “Ok, Google”, αλλά αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικότητας, αφού οι χρήστες δε ρωτήθηκαν για αυτή την αλλαγή με το “Microphone” και το “Audio Capture Allowed” να είναι αυτόματα ενεργοποιημένα στο “Yes”.

Η Google σιωπηλά, πρόσθεσε ένα διακόπτη απενεργοποίησης αυτών των επιλογών, μετά την αποκάλυψη, αλλά πολλοί την κατηγορούν για εισαγωγή ενός “μαύρου κουτιού” σε ένα open-source περιβάλλον, το οποίο κανείς δεν γνωρίζει τι κάνει.

Αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται την εγκατάσταση του “μαύρου κουτιού” και την παράκαμψη της open-source διαδικασίας, αλλά υποστηρίζει πως ο κώδικας δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ και ζητάει λίγο-πολύ την εμπιστοσύνη των χρηστών, ισχυριζόμενη πως δε θα πρόδιδε ποτέ την εμπιστοσύνη τους.

Tags: