Το ηλεκτρικό δίκτυο του Καζακστάν υποφέρει από το mining κρυπτονομισμάτων

Συνεχείς διακοπές στη χώρα
28 Νοεμβρίου 2021 10:47
Το ηλεκτρικό δίκτυο του Καζακστάν υποφέρει από το mining κρυπτονομισμάτων

Το Καζακστάν ήταν παραπάνω από πρόθυμο να υποδεχτεί τους crypto miners που έφυγαν μαζικά από την Κίνα μετά την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων στη χώρα, ωστόσο τώρα μία ενεργειακή κρίση τους αναγκάζει να μετακομίσουν ξανά. Μία από τις μεγαλύτερες mining φάρμες, η Xive με πάνω από 2.500 mining rigs, ανακοίνωσε πως αποσύρεται από το νότιο Καζακστάν εξαιτίας των διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Λυπούμαστε που κλείνουμε τη φάρμα μας στο Νότιο Καζακστάν. Το τελευταίο κοντέινερ είναι έτοιμο να φύγει. Τόση δουλειά, άνθρωποι και ελπίδες καταστράφηκαν. Αυτό είναι το ρίσκο της χώρας.

Η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος στο Καζακστάν έχει αυξηθεί 8% από τις αρχές του 2021, μία τεράστια αύξηση από το 1-2% της τυπικής ετήσιας αύξησης στη χώρα πριν την έλευση των crypto farms. Σύμφωνα με τους Financial Times πάνω από 87.000 ενεργοβόρα mining rigs έχουν φτάσει στο Καζακστάν από την Κίνα και πλέον η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ στο mining κρυπτονομισμάτων.

Η πίεση στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας ανάγκασε το Υπουργείο Ενέργειας να περιορίσει τη χρήση ηλεκτρισμού στις νέες mining φάρμες στα 100 megawatts στα δύο χρόνια, ενώ ξεκίνησε και προγραμματισμένες διακοπές στις 50 δηλωμένες εταιρίες crypto mining. Αξιωματούχοι της χώρας αποδίδουν την ενεργειακή κρίση στους “γκρι” miners, μη δηλωμένοι miners δηλαδή που παράγουν παράνομα crypto και εκτιμάται πως είναι υπεύθυνοι για την κατανάλωση 1200 megawatts.

Από το 2022 το Καζακστάν θα βάλει φόρο στους νόμιμους miners για να ξεχωρίσουν από τους “γκρι”, χρεώνοντας την κιλωβατώρα 1 τένγκε ή €0,0020. Προς το παρόν το Καζακστάν ήρθε σε συμφωνία με τη ρωσική εταιρία παραγωγής ενέργειας Inter RAO για να παρέχει επιπλέον ενέργεια κατά τη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών.