Έρευνα: Όλες οι γάτες έχουν ένα στοιχείο ψυχοπάθειας

Νέο μοντέλο μετρά το επίπεδό τους
27 Νοεμβρίου 2021 10:35
Έρευνα: Όλες οι γάτες έχουν ένα στοιχείο ψυχοπάθειας

Η ερώτηση για το αν η γάτα σας είναι ψυχοπαθής μπορεί να έχει περάσει αρκετές φορές από το μυαλό σας, δεδομένης της άστατης και απρόβλεπτης συμπεριφοράς της. Φαίνεται λοιπόν πως έχετε δίκιο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Liverpool. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2042 κάτοχοι γατών και έγινε πραγματικότητα χάρη στην ανάπτυξη του πρώτου εργαλείου για μέτρηση της ψυχοπάθειας στις γάτες.

Το test CAT-Tri+ περιέχει 46 δηλώσεις στις οποίες καλούνται οι ιδιοκτήτες να βαθμολογήσουν κατά πόσο αντιστοιχούν και περιγράφουν τις γάτες τους. Μερικές από αυτές ήταν “η γάτα μου βασανίζει τη λεία της αντί να τη σκοτώσει απευθείας”, “η γάτα μου κάνει έντονους θορύβους χωρίς προφανή λόγο”, ενώ ζητά να επιβεβαιώσουν αν οι γάτες επιλέγουν να κάτσουν σε υψηλές θέσεις, αν “κυριαρχούν” στις άλλες γάτες της γειτονιάς και άλλα.

Αναπτύξαμε ένα ερωτηματολόγιο για να μετρήσουμε την ψυχοπάθεια στις οικιακές γάτες. Το ερωτηματολόγιο αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας παραδείγματα συμπεριφοράς γατών που μας παρείχαν οι ιδιοκτήτες σε σχέση με το τριαρχικό μοντέλο της ψυχοπάθειας (θράσος, κακία και έλλειψη εγκράτειας). Το τελευταίο ερωτηματολόγιο μετρά πέντε παράγοντες της ψυχοπάθειας των αιλουροειδών. – Rebecca Evans, επικεφαλής ερευνήτρια

Η έρευνα έγινε με σκοπό να βελτιώσει τις σχέσεις ιδιοκτήτη-γάτας και να μειώσει τον αριθμό των γατών που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ή τους κτηνιάτρους να αναγνωρίσουν ορισμένες ανεπιθύμητες συμπεριφορές και να προχωρήσουν σε βελτιώσεις στο περιβάλλον της γάτας για να ταιριάζει περισσότερο στο χαρακτήρα της.

Όλες οι γάτες έχουν ένα στοιχείο ψυχοπάθειας, όπως έχουν προσαρμοστεί από τους προγόνους τους όσον αφορά τη διατήρηση πόρων (τροφή, περιοχή, ευκαιρίες ζευγαρώματος). Πιστεύουμε πως όπως κάθε άλλο χαρακτηριστικό προσωπικότητας, η ψυχοπάθεια είναι ένα φάσμα και μερικές γάτες το έχουν πιο έντονα από άλλες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Research in Personality.

Tags: