Η Apple μηνύει εταιρία που κατασκόπευε τα iPhone

Η NSO Group πρόσφερε εργαλεία παρακολούθησης
24 Νοεμβρίου 2021 09:03
Η Apple μηνύει εταιρία που κατασκόπευε τα iPhone

Η Ισραηλινή NSO Group έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών κρατών και οργανώσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού έχει αναπτύξει πανίσχυρα spyware εργαλεία τα οποία πουλά σε αμφιλεγόμενα καθεστώτα. Στο παιχνίδι τώρα μπαίνει και η Apple, καταθέτοντας αγωγή ενάντια στην NSO για την παρακολούθηση χρηστών Apple από κυβερνήσεις, ενώ ζητά και την απαγόρευση χρήσης Apple προϊόντων στην εταιρία.

Ο Αντιπρόεδρος της Apple, Craig Federighi, αναγνωρίζει πως το Pegasus spyware χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση ενός πολύ μικρού αριθμού στόχων, ωστόσο τονίζει πως πολλές φορές αυτοί οι στόχοι είναι ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί αντιφρονούντες.

Συγκεκριμένα για την Apple, η NSO ανέπτυξε το exploit “FORCEDENTRY” με το οποίο ο επιτιθέμενος δημιουργεί ψευδές Apple ID για να στείλει κακόβουλο κώδικα σε iPhones χωρίς να αντιλαμβάνονται κάτι οι κάτοχοι.

Πέρα από τη μήνυση, η Apple ανακοίνωσε πως θα δωρίσει $10 εκατομμύρια σε ομάδες που πολεμούν αυτού του είδους την ψηφιακή παρακολούθηση, ενώ υπόσχεται δωρεάν βοήθεια με μηχανικούς, πληροφορίες και τεχνικά θέματα σε αυτούς τους οργανισμούς.