Το Facebook ζητά από την αστυνομία να σταματήσει να φτιάχνει ψεύτικους λογαριασμούς

Για να παρακολουθεί τους χρήστες
20 Νοεμβρίου 2021 10:14
Το Facebook ζητά από την αστυνομία να σταματήσει να φτιάχνει ψεύτικους λογαριασμούς

Η Meta έστειλε μία επίσημη επιστολή το αστυνομικό τμήμα του Los Angeles ζητώντας να σταματήσει άμεσα να δημιουργεί ψεύτικα προφίλ στο Facebook για να παρακολουθεί τους χρήστες. Η επιστολή έρχεται μετά από ρεπορτάζ της Guardian στο οποίο αποκαλύπτεται αυτή η τακτική του τμήματος.

Όχι μόνο τα εγχειρίδια του LAPD χρησιμοποιούν το Facebook ως παράδειγμα για να συμβουλεύουν τους αστυνομικούς να δημιουργούν ψεύτικους social media λογαριασμούς, αλλά έγγραφα δείχνουν πως η πολιτική του LAPD επιτρέπει στους αστυνομικούς να δημιουργήσουν ψεύτικα προφίλ για “online ερευνητική δραστηριότητα”. Η νομιμότητα τέτοιων πολιτικών μπορεί να εξαρτάται από το LAPD, αλλά οι αστυνομικοί πρέπει να υπακούν στις πολιτικές του Facebook όταν δημιουργούν λογαριασμούς στις υπηρεσίες μας. Το αστυνομικό τμήμα πρέπει άμεσα να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στο Facebook που περιλαμβάνει τη χρήση ψεύτικων λογαριασμών, την πλαστοπροσωπία και τη συλλογή δεδομένων με σκοπό την παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το Facebook, το LAPD παραβιάζει τις πολιτικές ορθής χρήσης της υπηρεσίας, σκοπός της οποίας είναι να “συνδέσει πραγματικούς ανθρώπους με αυθεντικές ταυτότητες”. Ωστόσο ειδικοί ασφαλείας διαφωνούν με τη στάση του Facebook θεωρώντας την υποκριτική.

Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε το Facebook να γίνεται το επίκεντρο τόσων προβληματικών επικοινωνιών, από επικοινωνία παιδεραστών και τρομοκρατών μέχρι την παραπληροφόρηση της COVID. Ωστόσο φαίνεται να νοιάζονται περισσότερο για την κατάχρηση της πλατφόρμας από το LAPD, από ότι νοιάζονται για την κατάχρησή της από την Κίνα ή τη Ρωσία. Δεν είσαι κάτι ξεχωριστό αν έχεις μία social media πλατφόρμα. Αν δεν υπάρχει κανόνας που να λέει πως δεν μπορείς να έχεις ένα μυστικό αστυνομικό σε μία εκκλησία, γιατί μία social media πλατφόρμα να διαφέρει; - Robert Potter, ειδικός ασφαλείας